Reductia mamara este o interventie chirurgicala estetica prin care se realizeaza micosrarea sanilor mari si lasati. Femeile care apeleaza la o astfel de interventie sunt cele care prezinta o hiperdezvoltare a zonei mamare, anomalie care duce la pierdereaa elasticitatii pielii si la lasarea sanilor.
Greutatea excesiva a sanilor nu reprezinta doar o problema de natura estetica, ci poate deveni in timp o problema de sanatate. In timp, pielea se lasa iar gradul de ptoza mamara se accentueaza. Frecvent apar dureri la nivelul coloanei vertebrale, gatului si umerilor, si chiar deformari ireversibile ale coloanei vertebrale.
Traim intr-o societate in care majoritatea femeilor isi doresc marirea lor, iar reductia mamara pare a fi un moft sau chiar o nebunie. Cu toate acestea, exista femei pe care marimea sanilor le afecteaza din punct de vedere psihic, dar mai ales fizic.
O astfel de interventie chirurgicala se adreseaza oricarei femei care isi doreste o astfel de micsorare sau de ridicare a sanilor. Interventia este binevenita in cazul femeilor care sufera de obezitate, hiperponderale sau chiar normoponderale, dar care au sani voluminosi si care acuza probleme generate de volumul sanilor; femeilor tinere, dupa pubertate (cand dezvoltarea sanilor este completa), doar in cazul volumul excesiv al sanilor le creeaza complexe sau chiar probleme de sanatate; sau in cazul asimetriilor mamare.
Multe dintre femei au o perceptie negativa asupra propriului corp din cauza modului in care marimea sanilor afecteaza viata acestora. Hipertrofia mamara limiteaza si viata sociala, pacientele evitand unele activitati fizice, avand dificultati legate de somn si de alegerea hainelor potrivite.
Reductia mamara se poate realiza la orice varsta, insa este recomandat sa se realizeze dupa ce sanii sunt complet dezvoltati. Riscurile operatiei sunt aceleasi ca in cazul oricarei altei interventii: acumulari de lichide, intarziere in vindecare, reactii adverse la anestezie, usoare asimetrii, dar care pot fi remediate ulterior.