Carbohidratii sunt componenta principala a majoritatii dietelor urmate de mai bine de jumatate din populatia globului. Carbohidratii sunt o importanta sursa de energie pentru organism, de fapt singura sursa de energie pentru sistemul nervos si pentru rinichi. Sunt clasificati in doua grupe – carbohidrati simpli si complecsi.
Carbohidratii simpli – sau zaharurile, cum mai sunt cunoscute – sunt asimilate usor de organism fiind surse instantanee de energie. Pe de alta parte, carbohidratii complecsi sunt asimilati in timp, fiind o sursa de energie pe termen mai lung. Cateva din beneficiile acestora din urma sunt enumerate in continuare.
Imbunatatesc digestia: Carbohidratii complecsi sunt importante surse de fibre, care regleaza tranzitul intestinal si imbunatatesc astfel digestia. Faciliteaza excretia toxinelor si deseurilor din corp, si nu imbunatatesc doar activitatea metabolica, dar previn si disconforturi digestive precum gaze, balonare, constipatie, indigestie etc.
Sursa majora de energie: Sunt vitali pentru functionarea normala, fizica si mentala, a organismului. Sunt digerati treptat, pastrand stabilizat nivelul de energie pentru o perioada mai indelungata. Sistemul nervos necesita de doua ori mai multa energie decat toate celelalte celule ale corpului, de aceea carbohidratii complecsi joaca un rol foarte important in acest sens.
Ajuta la mentinerea sub control a greutatii: Fiind o sursa de fibre, ajuta la scaderea in greutate. Aportul de fibre regleaza sistemul digestiv, tranzitul intestinal si ajuta la eliminarea toxinelor, deseurilor si grasimii acumulate in jurul taliei.
Beneficii nutritive: Sunt enorme in cazul carbohidratilor complecsi. Fructele si legumele bogate in fibre au de asemenea un continut bogat in antioxidanti, vitamine si minerale esentiale care ajuta la functionarea normala a organismului. Sunt benefice pentru piele, unghii, par si ajuta de asemenea la pastrarea echilibrului hormona, imbunatatirea vederii si sanatatea reproductiva, printre altele.
Carbohidratii complecsi se gasesc in fructe, legume si cereale integrale, nu sunt procesate, spre deosebire de majoritatea carbohidratilor simpli. Cateva din alimentele in care pot fi gasiti sunt: broccoli, pere, prune, cartofi, conopida, grapefruit, spanac, germeni de grau, porumb, morcovi, ceapa, castraveti, varza, asparagus, musli, portocale si asa mai departe.