comunicare
comunicare

Poate ca nu ai mai auzit pana acum insa asa cum si fumatul in varianta pasiva exista o forma pasiva se poate intalni si la nivel de receptivitate auditiva. Exista o clasificare de acest gen care spune ca exista o forma activa si pasiva de a asculta. Descopera cum se manifesta fiecare dintre acestea.

Comunicarea pasiva caracterizeaza situatiile in care nu este nevoie de ambele parti. Sunt acele situatii cand asculti, dar nu raspunzi si nici macar nu ai aceasta intentie uneori. Asculti si iei aminte daca este cazul sau pur si simplu asculti. Cazurile sunt diverse de vreme ce uneori ai putea sa rupi firul si sa interpretezi totul ca un zgomot de fundal. In astfel de cazuri se incadreaza obiceiuri precum a privi la televizor sau a asculta radio. Din pacate insa se poate dovedi a fi de asemenea despre discutii interumane pe care efectiv nu le bagi in seama.

Cand vine vorba de comunicarea activa aceasta implica, de la sine inteles, ambele parti. In aceasta situatie se pune accent pe tot ceea ce inseamna comunicarea, de la limbajul non verbal si pana la sensul a ceea ce se spune. Intentia este de cele mai multe ori legata de dorinta de a da si o replica.

Stiai ca 30% din ceea ce spui nu este de fiecare data bine inteles? Ai putea oricand sa spui ca esti responsabil/a de ceea ce spui si nu de ceea ce altii interpreteaza. Insa de multe ori de vina ai putea fi si tu cand nu contribui corect la comunicarea activa. Din acest punct de vedere tine cont de aspecte precum:

  1. Contact vizual
  2. Nu intrerupe cand ti se da replica. Nici macar nu este politicos.
  3. Clarifica totul si daca este nevoie schimba modul in care te exprimi, prin analogii.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *