vesminte bisericesti

Din cele mai vechi timpuri au inceput sa apara simboluri care sa fie aplicate pentru fiecare cultura, structura sociala, precum si sistem religios. De aceea, pur si simplu, unele simboluri au ajuns sa fie folosite ca si mijloace de clarificare a gandurilor, rugaciuni si idei.

Pentru omul obisnuit, astfel de simboluri iau forma elementelor bisericesti, pe care se pot baza in intelegerea filozofiilor religioase complexe, reflectate in fiecare religie din lume.

In domeniul spiritual aceste vesminte bisericesti purtate de catre preoti, dar si obiecte, semne si simboluri preiau rolul de credinta, dar si al instrumentului de predare al lectiei de apropiere cu sfintele taine dumnezeiesti.

Apelul la astfel de simboluri reprezinta de altfel modul in care o religie se identifica si se deosebeste de o alta, incat merita a o considera o investitie sufleteasca, mentala si autentica, iar un dar divin inseamna realmente exprimarea propriei convingeri religioase.

In timp ce crucea, crucifixul sau rozaliul sunt simboluri cunoscute in lume pentru a identifica urmasii lui Hristos, vesmintele bisericesti binecuvanteaza simbolul religiei si al apartenentei la cele religioase. Biserica ortodoxa, ca si cea catolica are mai multe simboluri si obiecte care le diferentiaza, considerate parti vitale, cu semnificatii si interpretari profunde.

Ce importanta au vesmintele clericale?

Referitor la istorie, preotii au purtat inca din cele mai vechi timpuri vesminte in interiorul bisericii si al manastirilor, ca un aport al divinitatii, respectului si al slujirii catre tainele religioase si Biserica. Pe scurt, vesmintele clericale au fost definite ca uniformele preotilor, in timpul slujbelor religiase, care se acorda si se poarta in functie de rang, educatie, indeplinind un rol spiritual, dar si un rol crestin.

Cele mai cunosucte vesminte bisericesti sunt: stiharul, orarul, felonul, manecutele, epitrahilul, braul, sacosul, omoforul, mantia, epigonatul sau bedernita, mitra, engolpionul, crucea pectorala, cartea arhiereasca sau vulturul si potnoja.

Stiharul poate fi asemanat cu o camasa lunga, cu maneci largi, ce acopera corpul preotului de la gat pana la glezne, incat sa impodobeasca intreg corpul uman. De regula, acesta are culoarea alba pentru a simboliza curatia spirituala a persoanei, care arata si crede in slava cereasca.

Felonul este acel vesmant pe care preotii il poarta peste celelalte vesminte atunci cand slujesc in biserica. Este mai scurt in fata si mai lung in spate, simbolizand vestimentatia cu care Hristos a fost imbracat in timpul Patimilor, cuprinzand atotputerea celui care respecta sfintele taine bisericesti.

Epitrahilul aminteste de crucea purtata de Mantuitor si nici un preot nu poate savarsi o Liturghie lipsit de aceasta vestimentatie. De regula si conform traditiei, epitrahilul simbolizeaza puterea harului dumnezeiesc, amintind si de crucea patimirii Rastignitului. Mai mult decat atat, aceasta piesa bisericeasca defineste simbolul preotiei depline, prin care se primeste un preot in hirotonie de drept.

Mantia se imbraca de fiecare data in timpul serviciilor divine, de la inchinare la icoane si pana la procesiunea finala, inchipuind simbolic ingerii. Elementele de pe structura mantiei simbolizeaza modul in care se urmeaza sfintele taine ale Sculpturii, dar si invatatura, din mintea si gura preotului.

Cu alte cuvinte, se dezvaluie o gama variata de piese vestimentare pentru preoti si slujitori ai Domnului, ce necesita numaidecat ascultare, in ideea de a sustine simbolul pe care aceasta biserica l-a construit. Pentru ca intreaga societate nu poate functiona fara domeniul clerical, se impune achizitia de obiecte de cult, vestimentatii, accesorii ale bisericii din intreaga gama variata de produse bisericesti la cele mai mici preturi.

Fiecare produs comercializat de Crilovic este definit de rezistenta, noutate, dar si de respectarea traditiilor crestinesti, de la nastere si pana la moarte, astfel incat fiecare participant al bisericii sa indeplineasca rolul social de apropiere a crestinilor de Creatia Divina.

 

Blogger: Ankez

De Parker

Un comentariu la „Produse bisericesti care dezvaluie mai mult decat o simpla taina a slujbei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *