Situl distrus, in varsta de peste 2000 de ani, de catre organizatia terorista ISIS, va fi reconstruit pe Trafalgar Square si Times Sqare ca un apel fata de militantii teroristi care au doborat situl antic. Faimosul arc este singurul lucru care a mai ramas din Templul lui Bel din Siria- care, din pacate, a fost distrus de catre militantii ISIS in luna august 2015, unde au ucis si un arheologist si au distrus situl cu ajutorul explozivilor.

Cu toate acestea, arcul de 15 metri- pe care foarte multi specialisti nu il mai vad in picioare pentru prea mult timp, va fi recreat in Londra si in New York, folosind cea mai mare imprimanta 3D din lume. Proiectia va fi realizata de catre Institutul de Arheologie Digitala- IDA- care sustine ca pe aceasta cale vor „face un apel”, pentru a atrage atentia asupra ceea ce se intampla acum in Siria, Irak si Libia. Directorul executiv al IDA, Roger Michael, a declarat: „Noi spunem ca daca distrugi ceva, avem capacitatea de a reconstrui din nou. Valoarea simbolica a acestor situri arheologice este enorma, iar noi reusim sa restabilim demnitatea in oameni”. Acesta mai adauga: „Am ales arcul ca si tribut specific pentru ultima portiune ramasa din situl vechi. Din pacate, cred ca nu va mai exista pentru foarte mult timp”.

Distrugerea Palmyrei

ISIS a invadat Palmyra in luna mai a anului 2015, iar in august l-a ucis pe Khaled Asaad in varsta de 82 de ani, care lucra ca sef al antichitatilor de acolo de mai bine de 50 de ani. Militantii l-au decapitat pe barbat. Teroristii au continuat sa distruga Templul Baalshamin din complex, dupa care au aruncat in aer Templul lui Bel- la sfarsitul lui august.

Intreaga Palmya, inclusiv cele patru cimitire dinafara zidurilor a orasului antic, a facut parte din patrimoniul mondial UNESCO, inca din anul 1980. UNESCO, agentia de patrimoniu a ONU, a numit aceasta distrugere ca fiind o „crima intolerabila fata de civilizatia umana”.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *