comunicare intre masini

Tehnolgia auto se dezvolta din ce in ce mai tare in ultima vrreme, avand in vedere ca atat Google cat si Apple isi fac drum in industria de masini, alaturi de alte companii tech. Insa, ceea ce se gaseste cel mai frecvent in tehnologia de masini autonome, sunt sistemele de ultima generatie extrem de avansate. Cu toate acestea, exista un sistem care nu a primit foarte multa atentie: comunicarea vehicul-cu-vehicul (vehicle-to-vehicle sau V2V).

Comunicarea vehicle-to-vehicle poate avea mai multe forme, insa, la baza, reprezinta o modalitate prin care masinile autonome pot recunoaste pericolul si amenintarile din trafic, fiind cea mai avansata forma de comunicare intre masini, care opereaza pe baza de Internet, asemanator cu Internet of Things, doar ca pentru masini. In orice caz, masinile sunt conectate prin senzori si tehnologii de comunicare smart, asemanatoare cu Wi-Fi. Ei bine, toate aceste lucruri sunt dedicate pentru o singura cauza si anume, cea de a salva vieti.

V2V nu este acelasi lucru cu masinile autonome

Imagineaza-ti ca iti conduci masina pe drum, iti vezi de treaba, cand ajungi la un semafor. In mod normal, incetinesti, dar pe masura ce faci acest lucru, culoarea rosie se transforma in vedre. Pe masura ce trebuie sa accelerezi din nou, semnele de avertizare incep sa iti clipeasca iar masina incepe sa vibreze- aceasta este modalitatea masinii de a-ti transmite ca e nevoie sa te opresti.

Pe masura ca schimbi vitezele, o alta masina iti taie calea, timp in care culoarea semaforului trece de la galben la rosu. Dar, cum ai stiut ca trebuie sa te opresti in primul rand? Ei bine, masina ti-a spus acest lucru si daca nu ar fi facut-o, te-ai fi putut confrunta cu un accident grav. De unde a stiu masina ca trebuie sa se opreasca? Pentru ca a vazut actiunea celuilalt sofer dar si lumina rosie la semafor.

Atunci cand ne gandim la masini conectate, este de la sine inteles sa credem ca poate fi ceva ce va exista in viitor, unde masinile se vor conduce sigure. Insa, pentru a fi capabile de a face acest lucru, masina trebuie sa stie ceea ce se intampla pe drum. Cu toate acestea, masinile conectate au aplicatii dincolo de autovehiculele autonome.

Din pacate, oamenii incalca regulile de circulatie mai tot timpul si, uneori, nu exista nicio modalitate reala de a anticipa un incident cu potential letal. Insa, tehnologia care avertizeaza soferii ca ar putea exista un accident este utila si poate pune capat evenimentelor rutiere nefericite cauzate de soferii necugetati. Nu numai atat, insa aceasta tehnologie va fi disponibila pe masinile noastre in urmatorii ani de zile- sustin specialistii din domeniu.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *