Apelurile telefonice ce au ca scop contactarea potentialilor clienti in incercarea de a le vinde produse sau servicii se pare ca nu au disparut si nu au ajuns sa fie inca depasite. Se practica inca, dar au fost revolutionate, au renascut prin diferite metode si tehnici pentru atingerea aceluiasi scop. Acesta ar fi cresterea vanzarilor companiei. De obicei in niciunul din cazuri un singur telefon dat nu va determina consumatorul sa se decida. Mai degraba produsul este introdus si prezentat consumatorului, este ca un prim pas de prezentare facut, in incercarea de a-l convinge pe client sa il cumpere.
Cum se intamplau lucrurile de fapt: cei care sunau (agentii de vanzari) luau o lista alocata de consumatori si incepeau sa ii sune. Totul a functionat mult mai bine cand telefoanele mobile au inceput sa fie folosite mai extensiv. Cand insa toata lumea avea un telefon mobil, strategia s-a dovedit a fi una nu foarte buna. Majoritatea consumatorilor catalogau aceste apeluri ca fiind disperate, deranjante si iritante in efortul lor de a vinde produsele. S-a ajuns la un declin al productivitatii acestor telefoane de vanzari, odata cu impresia negativa formata despre companiile ce adoptau aceasta strategie. Nu oricine poate sa dea telefoane de vanzari, este un talent care se formeaza si se adapteaza constant. Majoritatea agentilor de vanzari nu reusesc sa formeze si sa mentina acel interes in mintea consumatorului, si astfel se trezesc cu refuzuri inca de la primele contacte.
In perioada mai recenta aceste telefoane de vanzari au urmat un trend de adaptare. Nu se mai alegeau liste de clienti la intamplare, aceste liste erau acum mai bine sortate si mai specifice. Datele despre potentialii clienti se colecteaza cu ajutorul sondajelor si studiilor de piata, din surse interne sau externe, si asa mai departe. De aici rezulta un pachet de informatii destul de bogat despre potentialii clienti, informatii precum marja de venit, ocupatia, numarul membrilor familiei etc. Odata obtinute aceste informatii, atat telefoanele de vanzari cat si emailurile cu oferte prezentate se pare ca au un mai mare succes.
Echipa sau departamentul de marketind, dupa caz, trebuie sa fie foarte flexibil si adaptabil, in functie de cererea pietei si conditiile acesteia. Pentru cei ce credeau ca telefoanele de vanzari sunt depasite, se pare ca nu este adevarat, doar ca in perioada recenta si acestea s-au adaptat si au devenit mai sofisticate ca si forma si modalitate de abordare.