Guma de mestecat este consumata zilnic. Preferata tuturor mai ales pentru ca inlocuieste pentru multi imposibilitatea de a se spala pe dinti. Cu toate acestea guma de mestecat este cea care ar putea afecta stomacul si nu numai. Prin imitarea acelor miscari ca si cand mancam mestecarea gumei pacaleste intr-o oarecare masura stomacul si intervine inevitabil durerea si mai mult decat atat o afectare a sistemului digestiv.
Dincolo de acest aspecte este cert ca guma de mestecat poate sa afecteze si dincolo de atat. Studiile in acest sens arata ca guma de mestecat intervine in procesul de memorare. Cercetatorii britanici spun ca in momentul in care mestecam guma creierul este impiedicat sa memoreze anumite lucruri pentru ca este pur si simplu distras.
Dar o astfel de teorie contrazice ceea ce unii stiu si spun si anume ca guma de mestecat este cea care ar putea avea un efect benefic fata de activitatea creierului. Se crede ca in urma mestecarii se creste volumul sanguin la nivelul creierului si asta ajuta creierul sa functioneze mai bine.
Un simplu test de voluntariat a demonstrat totusi ca acele persoane care incercau sa memoreze anumite liste si numere in timp ce mestecau guma isi aminteau cu greu continutul listelor decat cei care se concentrau numai pe listele in cauza. Insa poate fi in egala masura capacitatea unora de a memora pur si simplu indiferent daca intervine si altceva. Sa nu uitam ca atentia este distributiva si asta ar trebui sa implice posibilitatea de a fi atent la mai multe task-uri in acelasi timp.
Iubitorii de guma de mestecat vor fi surprinsi sa afle ca guma de mestecat este cea care poate aduce un minus in ceea ce priveste starea de sanatate. Desi nu exista studii care sa arate ca poate fi o corelatie cu ceea ce inseamna memoria pe termen lung se pune totusi problema de a-ti afecta modul in care reusesti sa memorezi.