Krakatoa este o insula vulcanica care face parte dintr-un lant de insule, fiind asezata in Indonezia. Krakatoa este renumit datorita celui mai cunoscut eveniment vulcanic din istoria omenirii. Incepand cu 26 august 1883, vulcanul si-a inceput activitatea printr-o serie de eruptii violente care a reusit sa trimita aproape 21 km cubi de cenusa vulcanica si alte materiale in atmosfera. Explozia finala este considerata a fi cea mai mare si a fost auzita chiar si de populatia care se afla pe tarmul vestic al Australiei, la peste 3100 km distanta.

Eruptia vulcanului Krakatoa a fost atat de puternica incat mai bine de doi treimi din insula a fost distrusa. Acest lucru nu a insemnat numai distrugerea vietii animalelor si a plantelor de pe insula, ci stergerea efectiva a insulei de pe harta lumii. Sute de sate si orase care se aflau in apropierea vulcanului au fost distruse sau grav avariate, iar numarul mortilor a fost estimat in jurul valorii de 36,000.

Cel mai destructiv a fost, insa, valul tsunami provocat de eruptie. Valul ajungea pâna la peste 40 de metri inaltime si se deplasa cu viteza foarte mare, maturand coasta de vest a insulei Java si coasta de sud-est a Sumatrei. In perioada care a precedat aceasta eruptie au avut loc mai multe fenomene neobisnuite, produse ca urmare a materiei vulcanice ramase in atmosfera. Apusurile din anumite zone ale Pamantului erau extrem de stralucitoare dintr-un anumit motiv. Perioada de timp in care a avut loc aceasta eruptie nu a fost insotita de dovezi fotografice, insa exista o multime de artisti care au incercat sa surprinda evenimentul devastator in picturi.

La Palma

Un caz asemanator este si cel al vulcanului „La Palma”, asupra caruia geologii si-au indreptat atentia la jumatatea secolului trecut. Analiza datelor arata ca urmatoarea eruptie va provoca prabusirea in ocean a unei mase de roci de 500 km cubi, care cantareste 500 de miliarde de tone, eruptie care va putea fi urmata de un tsunami gigantic. Potrivit declaratiilor lui Bill McGuire, directorul centrului de cercetari Benfield Grieg Hazard de la Universitatea din Londra, valul ar putea fi inalt de sute de metri si s-ar putea deplasa cu viteza de 800 km pe ora.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *