Pana de demult nu prea dadeam importanta sitemap-ului, credeam ca e o unealta care e neglijabila la un site. Mi-am dat seama ca, de fapt, sitemap-ul e cel care tine in picioare linkurile vechi care s-au dus pe paginile inferioare ale site-ului.
1. Sitemap-ul in primul rand este cel pe care botul Google il va vizita la recomandare (daca e bagat la G. Webmasters).
2. Sitemap-ul este singura pagina care contine toate linkurile din site-ul tau, in timp ce, de exemplu, prima pagina a site-ului nu contine decat circa 25% din linkuri daca ai mai multe pagini (articole).
3. Ceva asemanator sitemap-ului poate fi listarea linkurilor fie in footer, fie in alte zone pe coloane. Asta ar lua timp, si, totodata nu ai mod de setare a prioritatii si a timpului (weekly, daily, etc.)
4. Sitemap-ul trebuie creat si el cu grija, pentru ca botul sa stie unde sa intre prima oara, si cat de des sa o faca. Prima pagina va avea mereu prioritate 1.0, in timp ce, articolele vor primi prioritate 0.7, iar paginile (categoriile) fie 0.8 daca va intereseaza promvarea lor, fie 0.5 daca nu va intereseza prea mult acestea.
Frecventa trebuie sa fie: daily pentru prima pagina, weekly pentru articole si poate daily pentru taguri.
Sitemap-ul este mai bun daca e .php, insa nu are o semnificatie aparte acest lucru, doar ca e mai usor de citit de catre bot. Cele mai folosite sitemap-uri sunt cele .xml generate.
Atentie: este important ca sitemap-ul sa fie updatat periodic, in functie de cat de des modificati contentul. Spre exemplu, un blog obisnuit cum este acesta, va avea sitemap-ul updatat la circa o saptamana pentru a integra noile linkuri in sitemap.