Sentimentele negative apar de la varste foarte mici si sunt cauza unor evenimente neplacute. Cei care sunt caracterizati de o personalitate mai inchisa ajung sa isi nege dorintele sau sentimentele, incercand sa pastreze o distanta emotionala fata de oamenii care ii inconjoara, in ideea de a se feri de experientele negative care le-ar putea suferi. Insa, specialistii anunta ca increderea de sine este un lucru care se poate recastiga.

Manifestarea acestor comportamente a luat nastere in copilarie, iar emotiile rezultate la maturitate constau in timiditate, frica de straini si izolare. Fara ajutor din partea unui specialist, astfel de oameni ajung sa aiba foarte mult de suferit, intampinand mari probleme in gasirea unui loc de munca sau in a avea incredere in cineva.

Tulburarile de personalitate care ne influenteaza negativ

Persoanele considerate retrase si sensibile dau nastere unor alte trairi, incercand sa devina insensibile si indiferente, pentru a arata lumii ca ele nu sunt afectati de ceea ce se intampla in jurul lor. In realitate, acest tip de personalitate este marcata puternic de dorinta de atasament, iar timiditatea, frica de respingere si prudenta excesiva ii fac pe cei cu astfel de tulburari sa nu mai fie la fel.

Una din cele mai evidente trasaturi ale tulburarii de personalitate consta in anxietatea sociala. Asadar, oamenii care sufera de o astfel de tulburare au o serie de credinte mai gresite: cred ca sunt lipsiti de valoare, se considera anormali si imposibil de iubit, dar si foarte diferiti de cei din jurul lor. Acestea sunt motivele pentru care astfel de oameni evita situatiile de ordin social.

Cum pot fi indepartate astfel de stari de tulburare psihologica

Evaluarea si diagnosticarea corecta a celor care sufera de astfel de tulburari sunt esentiale pentru rezolvarea problemelor. „Tulburarea de personalitate evitanta se trateaza cu psihoterapie, interventia fiind axata pe atingerea si inlaturarea temerilor legate de respingere si a fobiei sociale, pe dezvoltarea abilitatilor de relationare si incurajarea exprimarii opinilor si emotiilor.”- explica psihologii.

 

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *