Un nou experiment arata ca maimutele pot fi capabile de a alege daca vor sa-si dezvaluie unde isi tin mancarea ascunsa, sau daca vor sa o pastreze undeva la vedere. Daca cineva le ofera mancare, cimpanzeii dezvlauile locul in cate isi tin ascunsa hrana. Dar daca cineva doreste sa le ia mancaare cimpanzeilor, lucrurile nu mai sunt la fel.
Oamenii de stiinta stiu deja ca cimpanzeii pot tine secrete in anumite situatii. De exemplu, un pui de cimpanzeu va evita sa isi manance hrana atunci cand un cimpanzeu dominant il priveste, deoarece acesta pur si simplu ii va lua mancarea. Totusi, pana acum nu s-a stiut ca maimutele pot crea strategii in functie de situatia din mediul in care se afla. Ar putea acestea sa dezvaluie unde tin mancarea ascunsa in functie de dorinta pe care o au ceilalti cimpanzei, de a-i ajuta sa tina mancarea ascunsa sau de a o fura?
Katjia Karg de la Institutul de Antropologie Evolutionara dn Leipzig, Germania a declarat ca ii este inca neclar daca acest comportament de a ascunde se poate caracteriza ca o inselaciune intentionata, aceste comportamente ale maimutelor fiind foarte felxibile. Ea a testat abilitatile de a putea tine un secret pe un grup de cimpanzei din Uganda. Aceasta a aratat maimutelor mai multe cutii de mancare care contineau diferite tavi, printre care si banane. Cutiile au fost partial acoperite, astfel ca, prin mutarea tavilor din jur, cimpanzeii ar putea sa ascunda sau sa dezvlauie unde se afla banaanele.
Astfel, fata de cativa cimpanzei, Karg a apropiat luand din ea toate bananele lasate vizibile, dupa care le-a asezat intr-o galeata si le-a pus deoparte. Ulterior, cimpanzeii au putut manca bananele neitrerupti. Cu alti cimpanzei, aceasta a luat bananele si le-a dat maimutelor sa le manance, astfel ca, cele ascunse au fost luate.
Acest lucru ajuta cimpanzeii sa traiasca in grupuri sociale. De exemplu, masculii juniori isi ascund incercarile de a se imperechea fata de masculii dominanti, care i-ar pedepsi daca ar vedea o astfel de stituatie.