Nicio tara nu este imuna in fata coruptiei. Cu toate acestea, exista unele natiuni unde coruptia este tolerata si chiar considerata a fi o modalitate de a trai. Statisticile realizate la nivel mondial anunta ca, in fiecare an, coruptia adauga inca 10% la costurile afacerilor globale. Durerea este resimtita si in statele dezvotate financiar, iar cei care isi revin dupa razboie sau alte dezastre (naturale sau antropice) au foarte mult de suferit. Potrivit Maplecroft Corruption Risk Index, acestea sunt cele mai corupte state din lume.
State corupte
Republica Dominicana Congo- in timp ce RDC este considerata a fi relativ stabila din punct de vedere financiar, inca este nevoie de progres si dezvoltare. Insa, guvernul nu publica si nici nu discuta modul in care bugetul se cheltuie, lasand oamenii sa se intrebe pe ce se duc banii lor. Exista mai multe sectoare implicate in coruptie, insa cele mai evidente sunt cele care tin de sectorul minier, forestier, fiscal si vamal.
Somalia este o tara devastata de razboi si in care oamenii puternici sunt singurii care „conteaza”. Cel mai afectat sector de coruptie din aceasta tara este reprezentat de Fortele Armate, unde angajatii cer mita pentru a-si face treaba. De asemenea, sectorul telecomunicatiilor este cel unde se inregistreaza cele mai mari si cele mai profitabile afaceri. Guvernul in sine nu are legi anti-coruptie si de prea putine ori tine evidenta cheltuielilor uriase.
Myanmar este un alt stat sinonim cu termenul „coruptie”. Tara este bogata in rezerve de cherestea, petrol si gaze, dar cu toate acestea, doar elita conducatoare a statului a reusit sa se imbogateasca. Sistemul de oferire a mitei pentru a obtine servicii de baza este atat de institutionalizat incat are si un nume: „tea money”. Chiar si companiile mari care doresc sa investeasca in Myanmar invata ce inseamna conceptul de „tea money”.
Coreea de Nord pare a fi o tara destinata sa serveasca nevoilor unui singur om, astfel ca nu e de mirare ca si coruptia este atat de raspandita in acest stat. Mita catre functionarii publici este considerata a fi un factor comun, iar pentru faptul ca guvernul permite acest lucru, face ca situatia sa devina si mai dificila.