gradinita
gradinita

Sa recunoastem – viata era mult mai simpla cand eram in gradinita. Nu numai ca aveam o abordare diferita asupra lumii, dar gandeam si cu totul altfel, si mai ales creativitatea era la apogeu in acea perioada. Capodoperele noastre de atunci erau desene si picturi, fata de prezentarile PowerPoint si rapoartele in Excel foarte plictisitoare pe care le facem in ziua de astazi.

Chiar daca am mai crescut, nu inseamna ca ne-am pierdut cu totul imaginatia. De fapt, majoritatea instinctelor creative ce le aveam ca si copii pot fi aplicate in continuare si in viata de adult. Iata cinci lectii de inovare si imaginatie ce dateaza inca din perioada cand eram mici.

1. Pune intrebari. Cand eram mici, aveam acea minte nevinovata si acea curiozitate despre lume. Nici o informatie sau cunostinta nu parea inabordabila, asa ca puneam intrebari despre orice. Pe masura ce am inaintat in varsta, acea curiozitate deschisa s-a estompat datorita fricii de a nu parea dezinformati. Dupa parerea expertilor insa, este recomandat sa inversam acest proces, iar pentru a ne extinde capacitatea de a fi creativi ar trebui sa punem mai multe intrebari.

2. Abordeaza orice proiect fara nici o frica. Parte din bucuria creatiei ca si copil era preluarea unui proiect fara a sti care vor fi rezultatele finale. Faceam totul doar pentru distractie, nu neaparat pentru rezultatul final. Asa ca asuma-ti riscuri si fa lucrurile intr-un fel nou.

3. Lasa-ti mintea in deriva. Tot timpul ne pierdeam in ganduri si fantezii cand eram mici – incepand de la ceea ce ne doream sa ajungem, pana la povesti si basme si altele. Chiar si cand am crescut, a visa cu ochii deschisi ajuta la procesul de creativitate.

4. Nu lua lucrurile prea in serios. Ca adulti, aproape orice facem devine urgent si foarte serios. Cu totii am putea beneficia de abordarea relaxata pe care o aveam fata de orice cand eram mici. Acest fapt se aplica mai ales in cazul creativitatii, aceste momente de relaxare in care creierul ia o pauza si este eliberat de stres pot aduce idei noi foarte bune.

5. Joaca-te. Simbol al copilariei, timpul pentru joaca a fost unul foarte benefic pentru creativitate si pentru invatarea de lucruri noi. De multe ori ca adulti nu mai avem timp pentru asta, dar este un motiv foarte bun pentru care ar trebui sa ne mai si jucam: vom fi mai fericiti si ne va ajuta si la creativitate.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *