Educatie
Educatie

Tatal din fiecare familie era figura autoritara ce se impunea asupra tuturor membrilor familiei. Insa acest lucru nu mai functioneaza azi, fiindca femeile au inceput sa devina mai independente, sotul a inceput sa-si piarda autoritatea asupra sotiei, iar parintii incep sa-si piarda autoritatea asupra copiilor. Relatia dintre parinti si copii n-a fost niciodata usoara. Fiecare incearca sa-l aduca pe celalalt „pe drumul cel bun”. Daca parintii vor disciplina, copiii vor joaca si „intelegere”. Cum sa le impui copiilor reguli si valori fara sa fii considerata un tiran?

Multor parinti le este greu sa-si refuze copilul si se straduiesc sa-i indeplineasca orice dorinta, uneori chiar inainte sa fie exprimata. Dar a fi un parinte bun nu inseamna a ceda mereu in fata copilului.

Cu cat copiii dovedesc ca au un comportament mai dificil si mai agresiv, cu atat mai mult este nevoie de atentia si intelegerea din partea parintilor sai, nu sa fie pusi la colt si certat. Vrei ca cel mic sa invete sa spuna „te rog” si „multumesc”? Atunci asigura-te ca cel mic te vede pe tine facand asta de fiecare data cand este cazul, mai ales cand interactionezi cu el.

Parintii au dreptul si chiar responsabilitatea de a-i stabili copilului anumite reguli si limite rezonabile, adaptate varstei si capacitatii sale de intelegere. Asadar, modul prin care il convingi sa respecte regulile trebuie ales tot in functie de varsta lui.

Parintii sunt primii care ar trebui sa invete sa-si tina in frau starile de anxietate si nervi, nu copiii. Aceasta este prima regula pentru ca si cei mici sa invete, prin puterea exemplului, cum sa se descurce cu propriile emotii. Parintii trebuie sa-si domoleasca impulsul de a pedepsi si sa nu-i arate mereu copilului ca este furios, reactionand agresiv, aceasta fiind o atitudine care nu face decat sa se intoarca impotriva celui care o foloseste.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *