Invatamantul online sau e-learning-ul este un concept prin care profesorii si instructorii de diverse discipline ofera cursuri si supervizeaza educatia cu ajutorul internetului. Cat timp ai un computer sau un laptop conectat la internet poti sa faci cursuri online la propriul ritm pe care ti-l impui. Ai accesibilitate tot timpul la materialul de curs, comunici cu trainerii si profesorii, participi la discutii de grup – daca sunt incluse in program si predai proiectele ce le ai de facut de oriunde din lume.
Daca te-ai gandit sa te alaturi unui astfel de sistem de cursuri online, trebuie sa stii si cele cateva mituri formate in jurul invatamantului online.
1. Cursurile online sunt mai usoare si sunt potrivite pentru oricine. Totusi reprezinta o provocare, la fel ca si cursurile normale oferite in campusuri universitare. In fapt, invatamantul online este mult mai riguros si se asteapta din partea cursantului sa fie auto-motivat si ambitios in orice moment.
2. Studentii pot foarte usor sa triseze la cursurile online – un alt mit demontat. Institutiile si facultatile ce ofera servicii de educatie online au acces la instrumente si tehnologii ce pot sa descifreze si sa inlature orice modalitate de a trisa.
3. Cursurile online pot fi completate dupa propriul ritm. Desi ofera flexibilitate, cursurile online se desfasoara si ele dupa un program stabilit, exista dead-line-uri si termene limita ce trebuie respectate.
4. Diplomele obtinute prin cursuri online nu sunt acceptate de angajatori. Acesta este un alt mit ce nu se sustine. Statisticile arata ca peste 70% din angajatori accepta si chiar incurajeaza persoanele care aplica sa obtine cat mai multe calificari si certificari, efectiv reprezinta un atu in momentul angajarii.
Boom-ul tehnologic a schimbat foarte mult si sectorul educational. Educatia online ofera la fel de multe oportunitati ca si programele traditionale de invatamant oferite in campusuri si colegii. Cu o crestere in popularitate si o certificare din ce in ce mai mult acceptata, este posibil ca educatia online sa fie viitorul in invatamant.