Zilele trecuta v-am prezentat un obiect de vestimentatie care a creat o serie de probleme celor pe care-l purtau si nu numai, crinolina. Astazi va voi prezenta un alt articol, pe aceeasi tema, de aceasta data, despre corset (care era adesea folosit in combinatie cu crinolina).

Corsetul este un obiect de vestimentatie ce are ca scop strangerea taliei; strans prea tare poate intrerupe circulatia sangelui dintre picioare si cap, insa au existat perioade cand se considera ca se merita.

Rezultatul era nu numai o talie ca de clepsidra, si un corp care chiar arata ca una. Regina Maud a Norvegiei era faimoasa pentru talia ei minuscula si multe dintre rochiile ei sunt prezente in diferite expozitii ca lumea sa poata vedea ceva frumos si deloc anormal.

Purtatul corsetelor nu a devenit cu adevarat un pericol pana cand oamenii au inceput sa le stranga foarte mult cu sireturile, ajungand pana in punctul in care interiorul lor era stors ca un tub de pasta de dinti.

Deloc surprinzator, cand stransul extrem era la moda, oamenii nu respirau prea bine, avand ficatul in gat si plamanii in stomac. Respiratul incorect in aceste obiecte vestimentare puteau sa fractureze o coasta (o rana serioasa in perioada de dinaintea inventarii anesteziei) si compresarea tuturor organelor putea cauza hemoragii interne. Joseph Hennella, cunoscut pentru rolurile sale travesti, s-a prabusit pe scena in 1912 ca rezultat al corsetului strans prea tare, murind.

In 1903 o femeie a murit brusc cand doua bucati de metal din corset i-au strapuns inima. Mda, cand hainele incep sa te injunghie, cred ca e un semn bun ca ai luat o decizie vestimentara proasta.

Insa ce altceva aveau sa faca intr-o societate care astepta ca femeile sa aiba o forma imposibila? Aveau de ales dintr-o chestie care le fracturau coastele sau o rochie-cusca ce avea sa le arunce in strada cum batea vantul mai puternic. Din fericire, cineva s-a gandit sa inventeze feminismul.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *