Categorii
Diverse General

Cand moda ucide: crinolina

Daca ati vazut filme ca „Pe aripile vantului”, probabil ati apreciat frumusetea rochiilor purtate de catre personaje. Putini stiu, insa, ca Scarlett O’Hara nu a supravietuit doar razboiului, ci si crinolinei.

Crinolina este o fusta lunga si foarte larga, sub forma de clopot, sustinuta in interior de arcuri subtiri de otel, ce faceau rochiile sa arate mai mult a … rochii.

Din cauza design-ului sau, era extraordinar de sensibila la rafalele de vant, existand povesti in care femei au fost impinse de pe dane de bataia vantului si au picat in apa, unde s-au inecat, avand practic o cusca sub rochie. Rochiile acestea se puteau agata si in calesti sau putea sa darame lumanari. Nu radeti; a doua sotie a poetului Henry Wadsworth Longfellow a murit astfel si nici nu a fost singura.

Ba chiar si mai rau, in 1863 in Santiago, Chile, intre 2000 si 3000 de oameni au murit intr-un foc dintr-o biserica. Cand o lampa de gaz a aprins volanele de pe pereti, oamenii au incercat sa fuga afara, dar amploarea rochiilor femeilor a blocat usa, femei in crinolina adunandu-se in fata usii fara posibilitatea de a iesi, facand evadarea imposibila chiar si pentru acei oameni care nu purtau acest obiect de vestimentatie.

Cu sau fara legatura, in perioada anilor 1960 moda crinolinei a trecut.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *