furtuna solara

Cea mai devastatoare furtuna solara inregistrata in intreaga istorie, a avut loc in 1859. Cunoscuta si ca Evenimentul Carrington, aceasta furtuna a generat aurore care au ajuns si pana in Cuba si a determinat ravagii in sistemul electric primitiv din acele vremuri, generand incendii in statiile de telegraf. Se estimeaza ca o astfel de furtuna solara are loc odata la 150 de ani. In acest fel, daca o furtuna solara de aceasta dimensiune ar lovi Pamantul din prezent- unde societatea este dependenta de electronice si tehnologie- cu siguranta ar avea consecinte catastrofale.

Din moment ce aceasta amenintare este in crestere, Consiliul National de Stiinta si Tehnologie de la Casa Alba a lansat un Plan National de Actiune, in care se detaliaza un plan strategic, pentru a ne pregati in fata unui astfel de eveniment- furtuna solara devastatoare. Documentul avertizeaza ca, odata ce sistemele electrice devin din ce in ce mai interconectate, daca unul ar fi distrus, atunci acest lucru ar putea cauza o cascada a erorilor din sistem. Se recomanda o abordare strategica, care sa includa reducerea vulnerabilitatii a structurilor care sunt cele mai expuse la un astfel de risc, pana la cresterea abilitatilor noastre de aprovizionare.

Efecte furtuna solara

Soarele emite constant particule subatomice sub forma de vanturi solare, unele dintre acestea ajungand sa intre in contact cu atmosfera noastra. In general, astfel de vanturi solare determina aparitia fenomenelor superbe de la Polul Nord: aurorele boreale, din cauza ca aceste particule interfereaza cu campul magnetic al Pamantului. Un studiu realizat recent arata ca exista 12% sanse ca o asemenea furtuna solara sa erupa in numai cateva decenii, trimitand o furtuna masiva catre Terra. O estimare sugereaza ca daca furtuna solara viitoare, asemanatoare cu evenimentul Carrington, ar lovi Pamantul la ora actuala, costurile totale numai in Statele Unite ar ajunge undeva la 1-2 trilioane de dolari in primul an, iar recuperarea va putea fi posibila in aproape un deceniu. Fiecare aspect al vietii noastre ar avea de suferit, de la transporturi, comunicatii, banking si guvern, afectand lumea electronica in care traim.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *