Fie ca este vorba de James Bond la o masa, Han Solo incoltit sau de orice alt personaj celebru, in filme, singura arma care salveaza personajele principale este reprezentata de lasere. Astfel, un laser are abilitatea de a deteriora tinta, prin faptul ca degaja o mare cantitate de caldura. Acelasi lucru se intampla si in lumea reala- desi e mai putina drama. Insa, pentru prima data in lume, oamenii de stiinta au reusit sa foloseasca un laser pentru a raci lucrurile.
„De obicei, atunci cand mergi la un film si vezi luptele cu lasere din Star Wars, vei vedea ca acestea se incalzesc. Dar, inventia noastra reprezinta primul exemplu de laser care ingheata lichidele, cum ar fi apa, in conditii normale”- sustine Peter Pauzauskie, cercetator in stiinta materialelor si inginer la Universitatea din Washington.
Laserul care raceste
Pauzauskie impreuna cu echipa sa de cercetatori au folosit un laser cu infrarosu pentru a raci apa cu aproape 2.2 grade Celsius. Nu este o schimbare de temperatura foarte mare, insa, avand in vedere faptul ca acest lucru nu a mai fost realizat niciodata, este o realizare majora. Astfel, oamenii de stiinta au sustinut ca au reusit sa inverseze efectul normal al unui laser, iluminand un cristal microscopic suspendat in apa, astfel incat sa degaje mai multa energie decat cantitatea de lumina absorbita. Efectul de stralucire este cel care transporta caldura mai departe fata de cristalul sau de apa din jurul sau. Tehnica a fost demonstrata in vid de catre oamenii de stiinta de la Los Alamos National Laboratory, acum 20 de ani, insa nu a fost o tehnica realizata pe lichide.
Daca sistemul poate fi rafinat si realizat mai eficient, aplicabilitatea acestor lasere frigorifice ar putea deveni extrem de mare. De asemenea, cercetatorii sustin ca pot raci orice lucru care este luminat, iar poate ca intr-o zi vor reusi sa incetineasca procesele biologice pentru studiile stiintifice.