orase-poluante

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2010, mai bine de 223.000 de oameni din intreaga lume au murit din cauza cancerului pulmonar cauzat de expunerea in fata aerului poluat. Mai bine de jumatate din aceste decese s-au inregistrat in China sau in alte zone din Asia de Est. Asadar, OMS a emis o lista cu cele mai poluante state din lume.

Analiza a fost efectuata in functie de masurarea concentratiei de micrograme pe metru cub de aer a particulelor mai mici de 10 micrometri. Asadar, raportul OMS arata ca cele mai poluate zone din lume se gasesc in Orientul Mijociu si in Africa de Nord, existand o medie anuala de peste 130 mcg/m3, urmata de Asia de Sud- cu valori ce sar peste 100 mcg/m3.

Top 3 cele mai poluante orase

Ahvaz se gaseste in sud- estul Iranului si produce cea mai mare cantitate de petrol a tarii, fiind declarat si cel mai poluant oras din lume, nivelul de noxe ajungand aici in anul 2009 pana la 372 mcg/m3.

Ulan Bator, Mongolia- potrivit raportului OMS, capitala Mongoliei este a doilea cel mai poluant oras din lume, iar in urma analizelor realizate in anul 2008, poluantii de aici inregistrau valori de pana la 279 mcg/m3. De altfel, aproape 45% din populatia locala de aici sufera de boli respiratorii.

Sanandaj, Iran- se afla pe locul trei si este capitala culturii kurzilor, poluantii de aici inregistrand un nivel de 254 mcg/m3.

Peste 5 milioane de oameni din intreaga lume sunt intoxicati din cauza poluarii ce are loc in fiecare zi. Potrivit Natiunilor Unite, mai bine de 2 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza inhalarii particulelor poluante din mediul extern. Orasul chinezesc Shanghai- care este extrem de cunoscut pentru ca este unul din cele mai poluante orase din lume; Jakarta, Paris, Beijing, Delhi si multe altele ar trebui sa ia masuri si sa mai reduca cantitatea de noxe emise de marile industrii sau de sistemul de transporturi.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *