Presiunea aerului din anvelope constituie o importanta deosebita fata de siguranta activa a automobilului, cat si fata de consumul de conbustibil. Daca presiunea din anvelope a unui automobil se afla sub limita specificata de catre poducator, pe durata deplasarii automobilului, anvelopele prezinta riscul de a se deforma excesiv. O astfel de deformare conduce, implicit, la cresterea temperaturii anvelopei, precum si la reducerea aderentei transversale. In cele mai grave cazuri, mai cu seama daca anvelopa este la limita duratei de viata, aceasta se va putea dezintegra.
Anvelopele care au presiunea aerului scazuta pot cauza foarte usor instabilitatea masinii in viraje din cauza pierderii aderentei. In plus, pe suprafete mai umede, distanta de franare pana la oprire va creste considerabil. Totodata, prin deformarea considerabil de puternic a anvelopei, va creste si rezistenta la rulare, iar pe baza acestui motiv, consumul de combustibil va creste simtitor de mult in situatia in care se ruleaza cu anvelope cu o presiune a aerului care se afla sub limita specificata de catre constructor.
In perioada anilor 90, in Statele Unite ale Americii, au fost produse o serie larga de incidente soldate cu cca. 250 de morti si un umar care depaseste 3000 de raniti datorita mai multor probleme legate de starea anveloeplor. Dezintegrarea acestora s-a datorat faptului ca presiunea insuficienta a aerului a fost combinata cu rularea la viteze mari si temperaturi exterioare mult mai ridicate.
Ca urmare a acestor accidente periculoase, organismul insarcinat cu siguranta traficului rutier din SUA a impus mai multe reglementari pentru prevenirea accidentelor automobilelor datorate presiunii incorecte din anvelope. Dispozitiile au fost incluse intr-un document care poarta denumirea TREAD (Transportation Recall Enhancement, Accountability and Documentation). A fost adoptat de catre congresul SUA in anul 2000, iar printre mentiunile aduse, impune constructorilor de automobile sa foloseasca sisteme ce au rolul de a monitoriza presiunea aerului din anvelope.
La inceputul celei de-a doua decada a secolului 21, aceste reglementari au capatat o importanta deosebita si in cadrul contextului legislative din Romania, astfel ca senzorii de presiune au devenit obligatorii si necesari pentru ca o masina sa poata trece de ITP sau RAR.
Cum functioneaza un senzor de presiune?
Cu ajutorul specialistilor de la senzoripresiune.com aflam ca exista doua metode care stau la baza acestui principiu de functionare, prin care presiunea din pneu sa poata fi monitorizata, respectiv una directa si una indirecta.
Metoda indirecta foloseste o masura inovativa prin care monitorizeaza diferentele dintre vitezele de rotatie a unui pneu mai desumflat fata de unul cu presiune normal. Daca pe o anvelopa senzorul va citi sau identifica ceva diferit, in bord se va aprinde o lumina de avertizare pentru presiunea pneurilor.
Sistemele de monitorizare directa sunt mai facil de utilizat prin prisma faptului ca ele cunosc cu precizie presiunea pe care o prezinta fiecare anvelopa. In interiorul camerei de aer, se afla montat un senzor care citeste valoarea presiunii aerului si le transmite. Ei transmit informatia cu ajutorul frecventei radio catre un receptor fara a compara valorile intre ele, ci urmaresc individual daca pneul se va desumfla. Daca ar compara valorile si toate cele patru anvelope s-ar desumfla in acelasi timp, sistemul ar aprecia ca fiind totul in perfecta ordine, motiv pentru care fiecare autroturism prezinta o limita inferioara de presiune, sub care daca presiunea din pneu ar cobori, soferul ar fi anuntat.
Sistemul direct se dovedeste a fi mai util, asigurand standard de informare intr-un timp si o maniera eficienta. Cu ajutorul senzorilor de presiune, este evitata rularea cu o anvelopa defecta care poate produce vreun risc de dezintegrare in timpul cursei. De asemenea, reduce substantial timpul de stationare la standuri deoarece se va cunoaste cu exactitate care este anvelopa ce necesita inlocuire.