Anul acesta Eurovisionul se organizeaza in Azerbaidjan, o tara cu un nume greu de pronuntat si greu de tinut minte, cu o capitala frumoasa, Baku, care sta la malul Lacului Caspic, intr-o zona calduroasa, ferita de curenti reci.
Azerbaidjan inseamna „Tara Focurilor” in limba lor straveche, sunt vecini in nord cu Rusia si in sud cu Iranul, poporul azer se trag din turci, si majoritatea populatiei este de religie musulmana.
Altitudinea medie din Azerbaidjan este intre 500 si 1000 de metri. Muntii lor sunt acoperiti cu paduri de fagi, stejari si brad. cu o clima subtropicala uscata, se bucura de un climat bland si frumos.
Azerbaidjanul are nenumarate orase ca tinta turistica, insa vom face referire doar la capitala Baku, oras care va organiza finala Eurovision 2012.
Baku este cunoscut si sub numele de Baky sau Baki. Este cel mai mare oras din Azerbaidjan si se afla in peninsula Abseron, in estul tarii. Orasul este compus din trei parti, Orasul Nou, Noul Oras si orasul construit de URSS. Strazile orasului Baku sunt intortocheate si inguste, in zona se extrage masiv petrol, asa numitul Noul oras din sudul localitatii a fost construit dupa inceperea extragerii de petrol.
Cultura azera a lasat in urma nenumarate monumente istorice si sacre. Orasul este pictat in culori anoste de gri si crem. Pietrele batute de ploaie si vant au dat cladirilor culori nisipoase de galben deschis. Stilul predominant e cel ce ar trebui sa predomine in Orientul Mijlociu. Majoritatea cladirilor sunt construite ca in tot Orientul, sub forma circulara sau cubica.
Deopotriva si de alta, in Baku traiesc si oameni bogati si saraci. E clar ca balanta se inclina mai mult catre saracie. Cei mai multi locuiesc in partea saraca a orasului, in Orasul Vechi, cei cu bani stand in partea noua a orasului, Orasul Nou.
[nggallery id=15]
Punand in balanta cele doua zone, se observa o oarecare evolutie intre cele doua parti ale orasului. Daca mai devreme va vorbeam despre cladiri anoste si vechi, in partea noua a orasului, se observa cladiri inalte si noi, zone turistice si restaurante elegante.
Litoralul Marii Caspice, sau Lacul Caspic, nu este amenajat pentru turisti in zona orasului Baku deoarece se extrage petrol zi si noapte in acea zona. In schimb, peisajul din zona orasului unde nu se vad platformele petroliere e minunat, sunt golfuri mici create si zone amenajate unde se poate relaxa orice persoana.
Viza pentru Azerbaidjan
Cetatenii romani ce doresc sa calatoreasca in Republica Azerbaidjan este necesara obtinerea a vizei de intrare. Viza se poate obtine la Ambasada Republicii Azerbaidjan din Bucuresti de pe strada Grigore Gafencu, nr 10, Bucuresti.