Apa are un rol estetic in designul exterior si totodata emana energii pozitive. Un iaz sau o cascada in gradina necesita pricepere si abilitate in construire. De inainte trebuie sa stiti ca elementele decorative inseamna investitii majore de timp, bani si dorinta.

Un iaz in gradina este greu de intretinut, insa cand acesta e facut nimic nu e mai frumos. O fantana arteziana nu necesita atat de multa munca, ci doar un pic de indemanare, spatiu, cateva pietre si ceva timp.
Helesteu

Sa incepem cu iazul de peste, numit si helesteu:
In primul rand e necesar sa avem o sursa de apa in apropiere, in permanenta, fantana cu capacitate mare, izvor, rau, ori sa stam intr-o zona cu panza freatica la adancime mica.

De asemenea, daca terenul dvs. se afla in panta puteti crea un sant de dren paralel cu malul, astfel cand va ploua veti avea o noua sursa de apa.

In al II-lea rand trebuie sa aveti o zona in care puteti face deversari controlate, astfel in sezonul ploios sa nu va treziti ca veti inunda vecinii sau va veti inunda casa de unul singur. Acest lucru se aplica la iazurile mai mari de 10 pe 10 metri.

Ponturi bunicele: evitati zonele in care sunt arbori, frunzele care cad pot afecta bazinul dvs, de asemenea, ar fi nevoie sa curatati zilnic bazinul. Lumina de asemenea, trebuie sa ajunga cu usurinta la iaz, este ideal ca in jurul sau sa nu existe obiecte ce pot umbri apa.

Saparea gropii: Daca ne-am horatat sa incepem iazul e bine sa-i dam o forma nereguluata, spre exemplu ca o boaba de fasole, sau ca un bumerang, un iaz cu forma dreptungiulara ar fi bana in gradina noastra deoarece nu incercam sa facem un element care sa para artifical.

Adancimea iazului: in medie se face intre 2 si 2,5 metri, insa fiecare isi alege adancimea dupa bunul plac si dupa venituri. La o adancime ce depaseste 3 metri avem nevoie de excavator.

Daca o sa ii adaugati peste, este necesar crearea unui sant pe fundul iazului, de 2-3 metri lungime si 1 metru latime, cu o adancime de 50-60 centimetri, pentru ca pestii sa se poata adaposti in perioada iernii cand iazul ingheata la suprafata.

Ce se pune pe fundul bazinului?
Cei mai multi aleg sa-si puna o folie de protectie, deobicei e din PVC sau polietilena si se gaseste in magazine sub forma de rola. Sunt materiale elastice, ce pot fi alipite pe fundul bazinului si au o garantie de zece ani.

Consolidarea malurilor:
Este necesara aplicarea unor dulapi (scanduri) de din stejar sau fag langa mal pentru a-i consolida si pentru a nu va trezi cu apa in casa.

Adaugarea de plate: Primavara in perioada in care se planteaza toate cele, e bine sa plantati si dvs mladite de rachita care infrumuseteaza aspectul dar si consolidaza malul. De asemenea, papura se instaleaza doar intr-un colt pentru a da un tablou si mai frumos. Nuferii sunt si ei un artificiu minunat, pe langa faptul ca veti avea o priveliste minunata, pestii dvs vor avea si umbra in zilele calduroase.
Iaz cu peste

Popularea pestilor: In general maestrii pescaritului recomanda popularea cu specii precum: caras, crap, rosioara sau lin, deoarece sunt cei mai rezistenti si nu sunt pretentiosi la mancare. Bibanul este si el binevenit insa nu in cantitati mari. Inmultirea bibanului trebuie controlata in viitor pentru ca s-ar putea ca sa va treziti doar cu aceasta specie in iazul dvs, mancandu-i pe ceilalti.

Fitofagul este si el binevenit pentru a curata algele din apa, dar nu mai multi de 20-30 de pesti. Evitati popularea iazului cu stiuca si salau. In timp poate va veti trezi si cu alte specii in iazul dvs, pasarile pot fi un motiv pentru care iazul dvs are si alte specii.

Si inca un pont pe final: Pompele sunt binevenite.
Daca apa nu circula va veti trezi cu alge foarte multe, iar pestii si plantele decorative risca sa ramana fara oxigen. Aceste pompe sunt ca un sistem de filtrare ce asigura reciclara apei in permanenta.
Iaz-peste

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *