Un nou tip de baterie ar putea fi rezolvarea la cea mai mare problema a dispozitivelor de tip hoverboard. Bateria pe litiu-ion dezvoltata la Universitatea Stanford inchide aparatul atunci cand acesta se supraincalzeste. Si, spre deosebire de alte baterii care pot face acelasi lucru, modelul creat de oamenii de stiinta de la Stanford ar putea sa reporneasca aparatul, atunci cand acesta se afla in parametri normali. Noua tehnologie ar putea fi utilizata pentru a preveni incidentele comune ce insotesc hoveboard-urile, dar si alte dispozitive, cum ar fi smartphone-urile, computerele, tigarile electronice etc.
In general, bateriile pe litiu-ion constau din doi electrozi si un electrolit lichid sau de tip gel, care transporta particulele incarcate. Daca aceste baterii sufera o deteriorare prin perforare, scurtcircuitare sau supraincarcare, acestea vor genera caldura provocand ca electrolitul sa se aprinda si sa ia foc- daca temperatura creste peste 100 grade Celsius.
Insa, noul design creat de oamenii de stiinta de la Stanford este primul care inchide un aparat inainte ca acesta sa se supraincalzeasca, apoi il reporneste atunci cand poate fi utilizat in siguranta. „Oamenii au incercat diferite strategii pentru a rezolva problema bateriilor pe litiu-ion care se supraincalzesc”- sustine Zhenan Bao, profesor de inginerie chimica de la Universitatea Stanford. „Am proiectat prima baterie care poate inchide si redeschide un aparat, in functie de ciclurile de incalzire si racire ale acestuia, fara a compromite performanta dispozitivului”.
Cum functioneaza noua baterie?
Noua abordare se bazeaza pe nanotehnologie. Oamenii de stiinta de la Stanford au utilizat particule de nichel acoperite in grafen- un strat de carbon de numai un atom grosime. in ceea ce priveste bateria, cercetatorii au incorporat particulele intr-un materialul elastic de polietilena. Apoi, cand temperatura a crescut peste 70 grade Celsius, materialul s-a extins, iar particulele de nichel s-au separat- lucru ce a condus la inchiderea bateriei. Ulterior, racirea a facut ca materialul elastic sa se retraga, iar particulele s-au reunit, ceea ce a determinat repornirea noii baterii.