Multi au auzit de Strada Appia Antica, care merge de la Roma pana in sudul Italiei, aproape de Lecce. In denumirea latina „Via Appia Antica”, a fost unul dintre cele mai vechi drumuri al imperiului roman, construit din piatra in proportie de 95%, conecta orasele Roma de Apunia si Brindisi din sud-estul Italiei.
Scurt istoric
Via Appia era un drum consulat si nu mergea oricine pe acest drum, deseori era folosit in scopuri militare pentru a deplasa trupele romane. Drumul este construit de Appius Claudius Caecus, inainte de Hristos cu 312 ani. Initial avea o lungime de 195 km dar in anul 265 inainte de Hristos a fost prelungit pana la Brindisi (pe atunci Brundisium). Motivul pentru care drumul a fost intins pana aproape de localitatea Brindisium este pentru a transporta sclavi, marfuri din orient, in special comert.
Via Appia era la vremea sa cel mai important drum din intregul Imperiu Roman si era denumit „Regina Viarum”, in traducere regina strazilor. In timpului imparatului Traian (anul 114), a construit inca o parte de drum care scurta drumul catre Brindisi cu 2-3 zile si trecea prin Bari.
Imperiul Roman a avut multe greseli la vremea sa, chiar daca este cel mai puternic imperiu existent vreodata, el avea legi drastice si cateodata cu pedeapsa capitala. Legea romana interzicea la vremea aia ingroparea mortilor in regiunile locuite, tocmai de asta cei care merg pe Strada Appia observa multe pietre funerare si multe morminte, de-a lungul drumului fiind ingropat foarte multi romani. Tot aici se gasesc cateva catacombe unde sunt ingropati saracii laolalta, catacompe precum San Sebastian, Domitilla sau Calixatus au servit ca mormant comun pentru saracii vremii.
Strada Appia este circulata si in prezent, pe toata lungimea ei de 540 km, o parte din ea a fost asfaltata chiar daca piatra de pe asfalt este monument. In Roma partea strazii Appia s-a pastrat cu piatra pusa de catre romani pentru a fi monument turistic.
De-a lungul strazii se gasesc si numeroase monumente precum biserica Quo Vadis, Templul lui Hercule sau ruinele bisericii gotice San Nicola.
Tot aici este ingropata si sotia unui general al Imperiului Roman, pe nume Ceciliei Metalla, exista si un mausoleu in cinstea sa.
Strada Appia ofera un peisaj minunat mai ales daca afara este cald. Puteti merge cu masina, drumul nefiind deloc aglomerat, mergand incet si admirand monumentele pe langa care treceti.
[…] Strada Appia care merge din Roma pana in Brindisi este cea mai veche strada din Imperiul Roman. Construita inainte de Hristos, ea servea pentru comert si transportul de sclavi dar si pentru a usura drumul armatelor militare romane. Acum este monument istoric fiind pavata cu aceeasi piatra de acum 2300 de ani si inca mai este circulata de catre masini. Un tur pe Strada Appia din Roma este ca o plimbare printr-un parc frumos si plin de ruine de piatra. […]