Suntem in luna mai si turismul incepe sa miste usor, usor din coada. Ma gandeam sa va explic ce trebuie sa stiti daca planuiti un sejur la Venetia, detalii despre cazare, despre transport si despre ceea ce urmeaza sa vedeti acolo.
Este clar ca multa lume stie unde e Venetia (Italia), ce atractii generale sunt si ce se poate face in Venetia (plimba cu barcuta, shopping, distractie) sau ca este un punct turistic relativ scump si interesant.
Transportul, cazarea si alte cheltuieli.
Venetia este unul dintre cele mai scumpe orase, fie ca mergi acolo pentru shopping, fie ca mergi in vacanta, tot bani vei lasa. Cazarea in general incepe de la preturi de 30E pe noapte (sigur nu veti gasi mai ieftin daca mergeti la hotel/motel), si ajunge pana la 130E pe noapte daca doriti sa stati la 5 stele sau doriti pachete cu diverse facilitati. [30E ~ 130 Lei].
Transportul. Cu avionul, pretul unui bilet Bucuresti – Venetia (dus-intors), in aceasta perioada [Mai 2012], preturile incep de la 90E [low-cost] si ajung pana la 400E. In perioada urmatoare, Iunie, Iulie, preturile vor creste cu aproximativ 20-25%. Deci daca alegeti sa mergeti in luna Iulie la Venetia, veti plati in jur de 120E – 150E pe un bilet dus-intors.
Daca alegeti sa mergeti cu autocarul, e posibil sa prindeti bilete si la 80E, chiar pana in inima Venetiei. De asemenea, daca mergeti cu masina personala, veti avea de parcurs aprximativ 1350 km, pe o durata de circa 15-20 ore (in functie de cat de liber este drumul), dar aici am mai putea adauga taxele de autostrada (toate ~ 30E) si parcarea in Venetia (in cazul in care unitatea de cazare nu are parcare), costa ~ 20E. Deci estimand un consum de carburant de circa 8% pe parcursul drumului si mergand 1400km, veti consuma circa 112 litri (720 LEI – 6 lei litru benzina/motorina).
De asemenea, daca mergeti cu avionul sau chiar cu autocarul si doriti ca in Venetia sa aveti un mijloc de transport, puteti inchiria o masina, chiar pe site-ul de aici puteti afla detalii despre sistemul de inchiriere a masinilor.
Eu va recomand sa mergeti cu vaporetto, pretul unui abonament costa in extrasezon circa 25 E si este valabil 3 zile. Daca doriti sa calatoriti cu vaporetto fara abonament, pretul unei „curse” costa 6,5 E.
Autobuzul costa circa 1,5 Euro. Sunt pe acelasi sistem ca in Bucuresti, biletul se composteaza [deseori are forma de cartela biletul].
O plimbare cu o gondola de circa 30 de minute costa in jur de 60E, insa cel care va plimba deseori negociaza cu clientii si puteti chiar sa platiti mai putin, 50E, 40E, in functie de cum va tocmiti cu el.
Terase si restaurate
In Venetia se platesc diverse taxe atunci cand mergeti la restaurante si terase. De exemplu, exista o taxa de serviciu care costa deseori 12% din suma totala a meniului. Sau o taxa de circa 4E pentru servirea la masa, plus multe altele, de cativa euro. Daca restaurantul are muzica sau trupa, vei plati o taxa de circa 5E.
Preturile la restaurante sunt un pic cam mari, deobicei intre 20 si 50 Euro. Daca mergeti la localuri mai accesibile, o cina va va costa circa 20 E (o ciorba, o salata). Berea costa intre 5 si 9 euro (halba 0,5l), un pahar de vin 5E, o apa 2E, o felie de pizza 3E, o cafea intre 2 si 4E, preturi ca de oras turistic intr-un cuvant.
Alte ponturi:
1. O toaleta publica costa aproximativ 2 euro, exista si posibilitatea de a va achizitiona un toilet pass, cu care, veti avea 10 intrari pentru 5E, cu acest toilet pass veti putea intra la orice toaleta de la orice obiectiv cultural.
2. Sunt zeci de obiective turistice, de la Piete pana la Basilici si Muzee, ca orice oras care se respecta, muzeele sunt nenumarate.
3. E bine sa aveti si o suma pusa deoparte in cazul in care cheltuielile sunt pierdute de sub control.
4. Nu luati suveniruri nenumarate asa incat sa ingreunati bagajul, mai ales daca veniti cu avionul, va trebui sa le aruncati sau sa platiti pentru fiecare kg in plus pe care il aveti peste limita admisa.