…sa traim mai simplu si deci mai bine, din punct de vedere material, fizic, psihologic, spiritual, cu scopul de a explora imensul potential pe care il posedam fiecare dintre noi, poate fi aceasta o provocare, poate fi oare? Ma intreb mereu care este calea si „modul de viata ideal?”
Si, prin eliminari succesive, am inteles treptat ca a ma aflam in cautarea simplitatii. Era modalitatea cea mai potrivita de a trai deopotriva confortabil si conform propriei mele constiinte. Am inteles ca prin simplitate pot sa-mi accept si viata asa cum este ea, fara a cauta sa-mi mai explic totul, sa analizez, sa disec totul.


Pe scurt, am inteles cum este sa traiesti „zen”! Astfel, am inteles ca simplitatea este o valoarea pozitiva care imbogateste si innobileaza omul…
Filozofi ai Antichitatii, mistici crestini, budisti intelepti ai Indiei, cu totii au facut o misiune din a ne reaminti principiile simplitatii. Gratie ei putem trai eliberati de prejudecatile, constrangerile, greutatile care ne fac a ne risipi energia si ne streseaza. Ea ofera solutia la multe probleme ale noastre. Si totusi, sa traiesc simplu nu mi-a fost foarte…simplu! Este, cred, o provocare ce se desfasoara lent, ca o metamorfoza, cu dorinta din ce in ce mai puternica de a trai cu mai putin, dar cu mai multa fluiditate, libertate si lejeritate. Si cu mult mai mult rafinament!
Am dobandit convingerea profunda si solida ca suntem cu atat mai liberi si mai impiniti, cu cat avem mai putine lucruri.
Epoca noastra a inceput sa fie constienta de pericolele cauzate de excese si opulenta, iar femeile – si nu numai ele -, care doresc sa redescopere bucuriile si binefacerile unei vieti mai simple, mai naturale, sunt din ce in ce mai numeroase. Femei care, dincolo de ispitele cele mai aprinse ale societatii de consum, cauta sensul vietii lor, ramanand in acelasi timp in armonie cu propria epoca.
In societatea occidentala nu mai stim cum sa traim simplu, avem prea multe bunuri materiale, prea multe variante, prea multe tentatii, prea multe tendinte, prea multa hrana. Nu e vorba de atingerea perfectiunii, ci de trairea unei vieti mai bogate. Insa, abundenta nu aduce neaparat odata cu sine nici gratie, nici eleganta… Mai degraba putem spune ca intineaza usor sufletele si le intemniteaza. Simplitatea poate rezolva multe dintre probleme. Incetand a detine foarte multe bunuri, veti avea mai mult timp pentru a va ocupa de propriul corp. Si atunci cand va veti simti bine in propriul corp, veti putea uita de el si va veti cultiva spiritul, avand o existenta plina de sens. Veti fi, pur si simplu mai fericiti, mai fericite!
Simplitatea inseamna sa detii putine, lasand cale libera pentru ceea ce e esential si pentru chintesenta lucrurilor. Si apoi, simplitatea este frumoasa, caci ascunde tot felul de minunatii…
Oamenii consuma, dobandesc, acumuleaza, colectioneaza. „Au ” prieteni si relatii, „detin” diplome, titluri si medali. Se prabusesc sub greutatea posesiunilor si uita sau nu-si dau seama ca poftele ii transforma in fiinte lipsite de viata, supuse dorintelor din ce in ce mai numeroase.
Si, pana la urma, schimbarea inseamna viata…
Noi suntem ambalajul si nu continutul. Desprinderea de propriile posesiuni ne poate ajuta sa devenim asa cum ne-ar fi placut sa fim. Esenta noastra nu se afla in lucruri, iar pentru a deveni minimalisti, avem nevoie uneori de un bagaj spiritual si intelectual. Stiti, exista si o subnutritie spirituala pe langa subnutritia alimentara…
Disciplina, claritate si vointa, acestea sunt conditiile pentru a trai cu strictul necesar in camera curata si aerisita. Minimalismul cere o disciplina de viata si o mare atentie la detalii. Si astfel,Cumpatarea va iesi la iveala si veti privi viata cu mai multa luciditate.
Sa ne imbogatim mai degraba trupul cu senzatii, inima cu impulsuri, spiritul de principii si nu viata cu obiecte…
Se spune ca singura forma de libertate este, incontestabil, atunci cand nu avem mai nimic, cand ne lipseste atasamentul de lucruri si cand ne dorim cat mai putine cu putinta. Acumularile sunt o povara, la fel ca si multitudinea si fragmentarea.
„Spatiu, lumina si ordine, iata ce are nevoie omul ca sa traiasca, pe langa farfuria cu mancare si un pat.” Le Corbusier
Si astfel, putem sa tragem concluzia ca simplitatea presupune o armonie intre lucruri putine si indispensabile, iar cu cat lucrurile sunt mai simple, cu atat trebuie sa fie de o calitate mai buna, o conditie esentiala!
Aruncati nimicurile, spuneti-le cunoscutilor ca doriti sa va debarasati de posesiunile inutile, dati vechile sifoniere pe o canapea buna si moale, seturile de masa pe cateva platouri regale incantatoare albe, schimbati tacamurile cu o lingura si o furculita din argint, rochiile pe care nu le mai purtati pe un pulovar de casmir, relatiile pasagere pe tipul alaturi de oamenii adevarati din vietile voastre si sedintele la psiholog pe o lada savuroasa de champanie (macar pe perioada de vacanta!).
Am srans idei ce mi-au placut si le-am adorat, dintr-o carte incantatoare, „Arta simplitatii”, scrisa de Dominique Loreau.
Multumesc!

Le trimit mai departe catre voi, cu tot dragul meu…
Va indemn sa va faceti curat, curat intre haine, curat in sifoniere, curat in casa, curat in suflete…Si lasati simplitatea sa se aseze in viata voastra, lasati momentele prezente sa va patrunda…
Lavinia

Sursa : roportal.ro

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *