Pentru parintii care au obiceiul sa fumeze, zicala „fa asa cum zic eu, nu cum fac eu” pare a fi o replica care intra pe o ureche si iese pe cealalta a adolescentilor. Potrivit unui nou studiu realizat recent, copiii parintilor dependenti de nicotina sunt mai predispusi de trei ori fata de cei crescuti intr-un mediu normal de a incepe a fuma de la o varsta frageda si de a deveni dependenti.
Studiul asupra unor lucrari realizate in ultimii opt ani- un sondaj anual efectuat pe 70.000 de indivizi cu varste mai mari de 12 ani- autorii studiului au analizat raspunsurile a 35.000 de parinti in ideea de a stabili- acolo unde este cazul- daca obiceiul de a fuma este transmis de la parinti la copii. Pentru copiii celor care nu au fumat niciodata, numai 13% dintre acestia au declarat ca au incercat sa fumeze o tigara in viata lor, comparativ cu 38% pentru copiii de fumatori. In mod similar, numai 5% din fostul grup a raportat ca sufera de o forma de dependenta de nicotina, comparativ cu 15% din cel de-al doilea grup.
Efectul este chiar si mai profund in randul adolescentelor, care sunt de patru ori mai susceptibile de a se apuca de fumat, dar numai in cazul in care mama a fost dependenta de fumat, nu si tata. Baietii au o probabilitate egala de a se apuca de fumat, indiferent de care parinte fumeaza.
Dependenta de nicotina mostenita genetic
Legatura a ramas la fel de puternica cand factorii cum ar fi alcoolul sau drogurile ilicite au fost contabilizate, cu toate ca autorii studiului au descoperit ca si alti factori variabili, cum ar fi starea civila, educatia parentala si starea de sanatate mintala determina o crestere a riscului in fata fumatului. In timp ce o buna parte a studiului poate fi explicat de imitarea comportamentului parintilor de catre copii, se pare ca si fostii fumatori au parte de copii mai predispusi la dependenta de nicotina, astfel ca se sugereaza o predispozitie genetica la dependenta pentru nicotina.