Oxitocina este un hormon al carei secretie ajuta la relaxare. Nivelele crescute de oxitocina sunt asociate de asemenea cu increderea in diferite relatii, cat si la dezvoltarea unei uniuni puternice cu partenerul. Cuvantul oxitocina este derivat din grecescul „oxys”, care inseamna „nastere rapida”. Aceasta denumire este datorata faptului ca oxitocina ajuta la relaxarea si dilatarea vaginului in timpul travaliului.

Oxitocina este un hormon neurofizic care are un efect pronuntat in ceea ce priveste reducerea anxietatii si ajuta de asemenea la relaxare si reducerea presiunii arteriale. Oxitocina reduce considerabil durere si promoveaza de asemenea cresterea si vindecare. Ajuta in interactiunile sociale si in intreprinderea increderii in relatiile dintre doua persoane. Acest hormon este eliberat pe baza unor atingeri si stimulari senzoriale precum sunt mangaierile, sunetele placute si mirosurile imbietoare. Factorii psihologici precum sunt starea de bine si fericirea altora pot de asemenea sa ne creasca nivelul de oxitocina. Pentru noile mamici, oxitocina nu numai ca ajuta la nastere, insa o si ajuta pe mama sa se uneasca foarte puternic cu noul nascut.

Studiile recente au aratat ca oxitocina este in stransa legatura cu buna intelegere dintre doi parteneri, cat si dintre prieteni si cunostiinte. Oxitocina promoveaza increderea in oameni si te face o persoana mai generoasa. Asadar, daca cresti nivelurile de oxitocina din organism, vei avea parte neaparat de o uniune cu partenerul sau partenera ta si te va ajuta sa devii un iubit (iubita) mult mai bun, cat si un parinte mai bun si o persoana mai fericita. Potrivit mai multor studii pe acest domeniu, s-a demonstrat ca oxitocina chiar poate face toate acestea. Daca vrei sa-ti cresti nivelurile de oxitocina din sange, poti sa apelezi la mangaieri si imbratisari, masaje, dar nu in ultimul rand si la sex. De asemenea, poti sa-ti cresti nivelul de oxitocina daca iesi in oras, te antrenezi sau faci activitati placute.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *