Sa intram in paine ca apoi se invecheste. Cand eram eu copil, astia doi smecheri, Mos Craciun si Mos Nicolae erau doua personaje care fascina pana si pe cel mai istet copil. Luna Decembrie era cea mai frumoasa luna din an. Oamenii erau un pic mai buni, un pic mai bucurosi, copiii erau veseli si aveau impresia ca sarbatorile de iarna sunt chiar frumoase.

Azi nu. Sarbatorile de iarna nu inseamna decat mancare si bautura din belsug, timp liber si petreceri de cacat, si cam atat. Nimeni nu mai crede in Mos Craciun, nici macar cel care e in scutec. Nimeni nu mai da atentie sarbatorilor.

De fapt, Mos Craciun nu este chiar asa iubit pe cat se crede. Daca el nu ar fi adus trenulete si ciocolati, el nici nu ar fi existat in ochii copiilor. Ar fi fost un balegos care venea pe data de 25 cu un colac de rahat pe care nimeni nu il manca.

Mos Nicolae, a fost inventat dupa Revolutie in Romania, de fapt, cred ca a fost importat de prin alte tari, nici eu nu ii stiu povestea exact. Mos Nicolae e fratele mai mic a lu’ Mos Craciun cica, si desigur, mult mai sarac. Tot Mos Nicolae iti aduce ori un bata, ori un cos plin de ciocolata de la care vei face diabet. El chiar nu e prost, chiar stie cat costa acum o insulina si prefera sa aduca bate.

Sigur, niciodata, niciunul dintre acesti doi mosi nu vor satisface cerintele. Ei vor veni mereu cu un cadou mai de cacat, mai de proasta calitate, mai aiurea decat l-ai cerut tu, pentru ca, e criza si la ei.

Ce sarbatorim pe 25 Decembrie? Taierea porcului, mancatul pastramei, bautul vinului ramas din toamna.

Ce sarbatorim pe 31 Decembrie? Nimic dar ne place sa ne distram ca asa a ramas datina. Deseori nici nu stii ce e mai bine sa faci ca e doar o singura data pe an Revelionul.

Ce se intampla pe 1 Ianuarie? Ai o stare de cacat. E cea mai aiurea zi din anul nou, niciun magazin deschis, pustiu pe strada, te gandesti ca incepi iar munca si iar incepi sa iti plangi soarta.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *