Pentru cea mai mare parte dintre noi, cafeaua este un motiv destul de serios pentru care reusim sa ne trezim de dimineata si sa ne incepem ziua de munca. Cafeaua este si o modalitate de socializare, insa trebuie bauta in cantitati moderate. Oamenii de stiinta au realizat o multime de studii si au demonstrat ca aceasta substanta are o multime de beneficii asupra organismului daca este bauta in cantitati moderate.

Cu toate acestea, exista o serie de factori pe care ar trebui sa-i cunosti despre cafea

Cafeaua creeaza dependenta. Cu toate ca studiile nu au putut demonstra acest lucru, cei care afirma ca sunt dependeti sunt numai consumatorii, care se bazeaza pe experientele proprii. Doctorii explica ca aceasta bautura poate crea sau nu dependenta, in functie de persoana care o consuma. In cele mai multe cazuri insa, aceasta dependenta este mai mult de ordin psihic, mai degraba decat de ordin fizic. Din aceasta cauza, este mult mai usor ca unii oameni sa renunte la cafea atunci cand medicul recomanda acest lucru.

Cafeaua are efecte asupra sanatatii mintale. Un consum regulat de cafea poate determina o crestere a tolerantei si astfel se poate constata ca un consumator are nevoie de o cantitate si mai mare de cafea pentru a primi acelasi efect. Daca iti doresti sa renunti la cafea nu trebuie sa faci acest lucru dintr-o data, ci trebuie sa faci acest lucru treptat, micsorand cantitatea de cafea bauta in fiecare zi. In acest fel, se vor putea evita senzatiile de durere de cap sau moleseala.

Cafeaua distruge somnul. Doctorul Valentin Boldea declara ca ”Pentru anumite persoane, cafeaua reprezinta o necesitate, dar pentru cei mai multi reprezinta o placere. Unii spun ca beau cafeaua pentru a se trezi, este gimnastisca de dimineata pentru creier, dar din punct de vedere medical, cafeaua nu face altceva decat sa declanseze fenomene excitatorii la nivelul sistemului nervos central. Se cunoaste ca aceasta bautura produce o dilatatie a vaselor la nivel cerebral, cu excitatia sistemului nervos si cu o reactivare a functiilor cognitive.”

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *