Categorii
Turism

Lacurile Plitvice din Croatia

Daca deja litoralul croat a devenit de mult o atractie pentru pasionatii de calatorii, Parcul National Plitvice este si mai demn de a fi vizitat. Parcul este situat intre Zagreb si Zadar si reprezinta una dintre cele mai mari atractii ale Balcanilor. Estimativ, un milion de oameni calca in Croatia special pentru aceste lacuri. Este unul dintre cele mai salbatice si spectaculoase locuri din Europa, chiar din lume.
Plitvice

Prin anii 1920 un profesor a observat oarecare schimbari in acest parc si a facut remarci despre riscul pierderii zonei daca activitatea urbana creste in zona. Acest lucru a determinat 29 de ani mai tarziu parlamentul Republicii Coratia sa decalre parcul Plitvice rezervatie natura protejata de lege. Tot in aceasta perioada s-a luat si decizia de a largi bazinul parcului.

Parcul National Plitvice este format din 16 lacuri, care au la baza raul Plitvice ce curce neincetat. Cele 16 lacuri sunt impartite in 2 sectoare, Lacurile de sus si Lacurile de jos. Dintre toate, lacul Kozjak este cel mai mare ca intindere si este si navigabil.
Kozjak - Plitvice

Aspectul salbatic si peisajul este mentinut de zeci de cascade miraculoase si spectaculoase. Accesul catre aceste cascade si catre lacuri este facilitat de podete de lemn construite de catre guvernul croat, arhitectura lor fiind una ce se integreaza cu usurinta in peisaj. Raul care alimenteaza lacurile cu apa, Plitvice, are o lungime de 4 km.
Lacurile Plitvice Croatia

Acest peisaj carstic minunat sapat in roca moale de catre raul Plitvice a reusit sa atraga tot mai multi turisti. Se observa ca cei care sunt interesati se ocupa sa conserve zona. Nu veti gasi mizerie, bidoane sau alte deseuri aici, daca sunteti prinsi aruncand pe jos cu obiecte sunteti amendat.

Cu ce se poate ajunge la Plitvice?

Croatia este o tara care se afla relativ aproape de Romania, in 1-2 zile pe sosea se ajunge. Desigur, tot avionul ramane cea mai rapida varianta, dar nu e si cea mai ieftina. Cea mai recomandata calatorie este cea cu vaporul, veti avea ocazia sa vedeti lucruri minunate pe mare si in acelasi timp veti iesi si mult mai ieftin, insa, tot calatoria cu masina este cea mai buna alegere, plus ca costul litrului de benzina fiind mai ieftin in afara tarii la ora actuala. Cel mai scurt traseu catre Croatia este cel prin Ungaria.

Unde va puteti caza?

Daca doriti sa mergeti din timp in Croatia e bine sa faceti rezervarea tot din timp, daca plecati spontan puteti consulta internetul si firmele de turism specifice, dar e bine sa nu va faceti prea mari griji pentru cazare, in zonele de pe langa parc sunt zeci de pensiuni cu preturi accesibile si conditii bune. Tot ce trebuie sa stiti ca si pont este ca alegerea unui hotel din zona costa cam de 3 ori mai mult decat o pensiune normala si serviciile sunt aproape la fel. De asemenea de stiut, moneda nationala din Croatia este kuna, insa daca doriti sa platiti in euro nu o veti putea face, ei acceptand doar moneda lor nationala. E bine sa aveti euro la voi pentru a-i putea schimba in Croatia cand ajungeti. Un euro ~ 7 kuna.

Intrarea in parc costa! in jur de 15 euro (110 kuna), iar biletul nu este valabil pentru intreaga zi ci doar pentru cinci ore, oricum veti avea timp sa admirati si sa fotografiati zona. La intrarea in parc puteti face rost de o harta cu punctele de atractie, de asemenea, puteti naviga cu vaporasul pe lacul cel mai mare Kozjak.

Parcul este cu atat mai frumos iarna, insa este accesibil destul de greu, factorii de risc fiind mai mari in zona, insa cu siguranta nimeni nu va accepta sa faca o excursie in Croatia in luna Decembrie sau Ianuarie.
Lacurile Plitvice Iarna

Si ca o ultima remarca: Majoritatea pozelor cu Plitvice sunt editate un pic in Photoshop pentru a atrage turistii si mai mult insa nu poate nimeni nega ca nu ar fi un peisaj minunat.
Lacurile Plitvice

Video cu Lacurile Plitvice:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *