Categorii
Internet si media

Google zoo: Pinguin

Din gradina Zoologica de la Google a mai iesit in evidenta un update cu numele de Pinguin. Daca Panda facuse bucati multe site-uri de tip „spam”, Google Pinguin a reusit sa faca total contrariul.

In data de 25-26 Aprilie 2012 Google a facut un update motorului de cautare incercand sa ofere rezultate cat mai relevante utilizatorului de rand. Am spus doar ca a incercat, nu ca i-ar fi iesit.

Update-ul pinguinului a aruncat site-uri bunicele, cu continut original si cu o oarecare etica, pe paginile 20, 25, 30, punand in fata site-uri demne de ultimele pagini, gen: blog.com/tag/cautare/ sau chiar spam.com/s?=cautare.

Ce a penalizat Google Pinguin? Toate site-urile care au facut optimizare (SEO) peste masura. Daca spre exemplu site-ul tau de informatii despre cancer sa spunem, avea linkuri provenite din diverse locuri precum: profile de forum, comentarii, advetoriale facute prost, site-uri cu ferme de linkuri sau din footerele altor site-uri, era penalizat si aruncat pe paginile 20-30 in cautarea lui de baza.

Totodata, site-urile care nu fusese optimizate, au picat si ele. Deci update-ul nu consta doar in a pica site-urile ce aveau optimizare masiva ci in a distruge un pic cautarile (adwords?).

Ce s-a mai intamplat la acest update? Toate site-urile ce ofereau informatii neprecise despre ceea ce cauta utlizatorul au fost si ele aruncate in ultimele pagini ale cautarilor. Daca saptamana trecuta cautai „adidasi ieftini” pe Google, iti ieseau site-uri ce aveau doar adidasi de vanzare, fie prin afiliere sau nu. Astazi, daca o sa cauti „adidasi ieftini”, iti vor iesi rezultate cu site-uri gen: facebook/page/adidasi-ieftin/blabla sau okazii.ro/tag/adidasi-ieftini (pagina goala de altfel).

Ce a facut Google?! A pus in top toate site-urile cu spam fara sa stie. Google cunoaste nisele. A zis ca Okazii.ro este un site special, asa ca l-a ridicat in top pe diverse cautari, chiar daca el face spam in prostie.

Acum intrebarea este: cine mai intelege ce vrea utilizatorul? sau mai precis: cine mai intelege ce vrea google sa-i oferi tu ca webmater utilizatorului? cand el ca motor de cautare distruge toate rezultatele cautarilor si da de pamant cu site-uri cu continut original si pune in top site-uri ce fac spam cacalau?! Da, v-ati prins, doar Dumnezeu stie! Aveti nevoie de o consiliere SEO cu El.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *