O sa va fac o demonstratie cu modul de extaregere si de exploatare a gazului de sist, precum si efectele de dupa extragere.

O sa incepem sa prezentam zonele de unde s-ar putea extrage gazul de sist in Romania: Dobrogea si Moldova.

harta zonelor cu gaze de sistAveti in stanga o harta detaliata cu zonele de unde ar putea fi extras gazul. Harta este preluata de pe [wall-street.ro] si este complet gresita. In zona Dobrogei marcajul e facut corect, insa in zona Barladului nu exista o zona atat de mare de unde ar putea fi extras gaz de sist. In sudul judetului Vaslui, mai exact in zona Radesti, acolo s-ar parea ca ar exista gaz de sist, cat despre zona centrala a judetului (comuna Banca – Crasna), oficialii Chevron nu sunt atat de siguri ca gazul din aceasta zona merita exploatat. Avand in vedere ca eu sunt din Barlad si am vazut 5000 de oameni ce urlau foarte tare ca gazul nu e bun, ma simt nevoit sa tratez zona asta si sa demonstrez modul de extragere si eventualele efecte de dupa extragerii asupra mediului sau asupra omului.

Sa incepem sa intram in subiectul gazului de sist mai adanc:

1. Explorarea. Aceasta actiune poate anula celelalte 2 actiuni ulterioare, si de ce: Gazul de sist exista in zona sudica a judetului Vaslui, insa nimeni nu stie in ce proportie, in ce compozitie (singular sau cu alte materiale organice), la ce adancime si cat de greu ar putea fi extras. Chevron nu spera ca va veni sa suga gaz din prima zi. Oficialii Romaniei poate ar fi semnat acele prevederi, Chevron poate o sa vina in Romania, asta nu inseamna ca o sa ia gazul si o sa ne lase afectati si fara apa. Explorarea zonei este cea mai importanta. E posibil ca in adancime sa nu fie gaz decat in proportii foarte mici, ce nu poate fi comercializat, sau e foarte posibil ca gazul sa fie in combinatie cu alte organe ce ar trebui inlaturate, aceste doua lucruri ar putea anula extragerea gazului.

2. Extragerea. Sa spunem ca de primul pas compania trece si se incepe exploatarea gazului de sist. Gazul de sist se afla in rocile de sist. Aceste sisturi sunt foarte tari, foarte vechi si la o adancime destul de mare. Urmariti desenul pentru a va da seama de adancime.

extragerea gazelor de sist
Extragerea se va face creand spatii in zona sisturilor bituminoase pentru extragerea gazului. Sisturile vor fi fracturate prin mini-cutremure cum spun specialistii.

3. Efecte. Sa zicem ca gazul a fost extras, Chevron si-a facut norma si pleaca. Scoate toate sondele din toata zona, ecologizeaza zona 2-3 luni si dispare. Ce se petrece:
efecte gazul de sist
Zonele fracturate ce au ramas nu pot fi acoperite cu nimic, astfel raman niste gauri foarte mari, de dimensiuni de peste 50 de metri lungime. Zona exploatata va avea probleme cu activitatea seismica. Avand in vedere ca Barladul se afla intr-o zona cu riscuri seismice (Vrancea), exista posibilitatea ca in momentul petrecerii unui seism sa se creeze prabusiri subterane ce ar scufunda pamantul cu cativa metri.

Riscul de a infecta apa subterana ar fi foarte mic. Doar in gazul in care sondele Chevron de exploatare nu ar fi bine izolate si ar scapa substante periculoase in timpul extragerii.

In schimb, apa de suprafata ar putea fi imbolnavita intr-un anumit teritoriu. Avand nevoie de foarte multa apa in actiunile lor, ar trebui sa deverseze toata apa infectata intr-un baraj artificial creat special pentru asta. Ecologizarea acestei zone dupa extragere ar putea dura si ani, si nu cred ca Chevron ar sta aici ca sa egologizeze 4-5 ani.

Orisicum, extragerea gazului de sist reprezinta un risc, dar ecologic. Orasul Barlad sau satele din zona extragerii nu ar avea cum sa fie afectate.

Eu unul cred ca Chevron nu va extrage gram de gaz din zona Barladului, pentru simplul fapt ca nu sunt cantitati comerciabile.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *