Iarna inca nu a trecut si poate ca inca nu e prea tarziu sa vorbim despre economia pe care o puteti face in sezonul rece, in ce priveste costurile de incalzire. Daca locuiti la casa si aveti o centrala de incalzire pe combustibil solid, astazi venim cu o inovatie care nu ar trebui sa lipseasca din intregul sistem de incalzire al site-ului.
Cu o investitie mica poti sa scutesti anual aproape 30% din cheltuielile la incalzire daca ai sistem de incalzire pe combustibil solid. Este vorba despre folosirea unor sisteme inteligente ce pastreaza agentul termic, protejand cazanul si reducand cantitatea de combustibil folosita.
Sistemele se numesc puffere si abia de am aflat despre ele zilele trecute. Folosite in marea lor majoritate in instalatiile de incalzire cu cazane pe combustibil solid, pufferele sunt intalnite in comert sub denumiri diverse dintre care denumirile de rezervoare de acumulare, vase tampon de agent termic, vase de acumulare, stocare etc. In engleza, denumirea este de „buffer tank”.
Ce sunt pufferele?
Un puffer este mai exact un recipient special care montat intre cazanul pe combustibil solid si instalatia de incalzire, retine o acumulare termica inertiala de agent termic.
Care sunt principalele tipuri de puffere?
Primele puffere sunt cele clasice, fara nici o serpentina. Pufferele clasice sunt printre cele mai uzuale.
Urmeaza pufferele cu 1 sau 2 serpentine. Acestea pot fi conectate la un sistem de panouri solare. Deasemenea, cele cu doua serpentine poti fi folosite foarte usor in producerea apei calde menajere in regim instantaneu.
Ultimele, cele mai complexe sunt pufferele tank-in-tank. Ele sunt folosite pentru incalzire si acumulare. Este cel mai complex si de obicei folosit in cazul unor sisteme multi sursa cum ar fi cazan pe lemne+centrala pe gaz+panouri solare.
Cele mai mici puffere incep de la 800 litri si ajung si pana la 1500 si chiar 5000 de litri la cazanele de peste 100 kW.