E clar, jumatate din populatia Romaniei e in spaima, indeosebi partea aia care lucreaza cu cardul.

Despre ce e vorba? Cica exista o vulnerabilitate, nefacuta publica inca, prin care se pot fura informatiile despre card. Principalul vinovat ar fi OMV, din cele zise de presa.

Cardurile care au avut de suferit sunt pe standardul RFID (RFID = prin traducere, identificare prin frecventa radio). O eticheta RFID e de 1×1 milimetri si este formata din 2 parti, cip care stocheaza si prelucreaza informatii si o antena pentru receptionarea si trimiterea de date.

Dar, din cate se pare, cardurile noastre din Romania nu mai sunt facute pe standardul asta, ci pe cel EMV. Insa, cele care sunt pe standardul RFID mai exista in Romania pentru ca mai au valabilitate.

Din nefericire, ziarele nu stiu sa faca diferenta intre RFID si EMV. RFID e standardul care era folosit la cardurile cu banda magnetica, iar EMV e cel scos in 2008, cu cip!

Nu e bine sa catalogam ca e vina OMV-ului! Pentru ca, standardul RFID poate permite transferul de informatii de la distanta.

Cand se efectueaza o tranzactie la un ePOS, se trimit toate datele encryptate la banca. Daca ele au fost receptionate de altcineva si au fost decriptate, OMV nu are nicio vina. Plus ca, nu doar OMV foloseste ePOS-uri, ci si supermarketurile. Si pe langa asta, chiar in 2008 un hacker american explica cum a creat un scanner de RFID cu amplificator quartz. Cu acel scanner gasea sute de date despre diferite carduri. E posibil sa mai existe si acum acel scanner.

Oricum, trebuie sa va dati seama ca in aceasta frauda au actionat oameni inteligenti care au cunostinte vaste despre electronica si informatica. Cred ca este vorba de o retea extraordinar de mare cu oameni inteligenti. Lucrurile astea nu le pot face tipii aia de la colt care „cloneaza” scutiri.

De Parker

Un comentariu la „Despre vulnerabilitatea cu care se confrunta bancile”
  1. Ba ce pot sa spun e ca 1 la mana Sunt foarte destepti si ii apreciez pentru chiestia asta 2 la mana eu unu ias impusca pe toti sincer…. 3 la mana Sa ne dea bani inapoi Punct…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *