Cand eram mic visam sa ajung jurnalist, era o meserie mai mult decat misto, oamenii ii respectau pe jurnalisti pentru ca erau mereu acolo unde trebuiau sa fie, pentru ca scriau in mod obiectiv si in mod etic, si pentru ca nu se injoseau pentru un ciolan. Astazi, jurnalismul este un rahat, nimeni nu respecta jurnalistii, ba chiar sunt blamati.

Facultatea de Jurnalism caca anual in jur de 500 jurnalisti care nu au habar nici macar pe ce lume se afla. Sunt jurnalisti doar cu diploma, si atat. Nu au habar cum se ia un interviu, cum se scrie un articol, cum sa creezi un articol original si cum sa fii obiectiv si etic. Jurnalistul tipic care iese din facultate pretinde ca are viziuni supreme asupra vietii, ca este un idealist si spera intr-o societate bazata pe conexiune. Jurnalistii ies cu aceleasi cunostinte, nu se disting unii de alti prin idei si viziune. Cu totii stiu ce au de facut: sa caute impresionantul, sau sa-l copie.

De ce e jurnalismul prost vazut? Pentru ca jurnalistii sunt obligati de redactie sa scrie un articol despre cel mai nou subiect bazat pe politica in Romania, spre exemplu. Ei intra pe hotnews sau realitatea si citesc articolul respectiv, dupa care il scriu si ei. Cel mai des o fac cu aceleasi cuvinte si idei, fara a schimba prea mult contextul, un fel de copy-paste intr-un cuvant dar cu fraze incrucisate. Regula de baza a jurnalismului moare din acest moment iar respectivul jurnalist s-a facut deja de rahat. El nu are cunostinte de SEO, nici cum trebuie sa faca un articol pentru ca acesta sa nu fie considerat copiat. El doar isi ia salariul pentru ca e angajat ca sa fure articole. Dar e jurnalist si se lauda cu asta. Si apoi, incepe sa urle: „Da de ce ne injurati si ne criticati cand noi ne stoarcem creierul sa va aducem articole cat mai bune?„, ei uite de chestie.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *