Ca tot sunt cei care guverneaza lumea, cei care definesc statutul social, cei de care ai nevoie fara doar si poate exista numeroase curiozitati despre bani. Iata cateva lucruri care sa te surprinda:

  1. Ceea ce acum este simbolul dolarului in trecut reprezenta de fapt simbolul pentru pesos. La randul sau simbolul vine de la combinatia de litere P si S de la pesos.
  2. Un milion de lire sterline reprezinta o bacnota ce dateaza din 1948. Din pacate a rezista pe piata numai cateva luni si oricum a fost folosita numai de reprezentantii guvernului. Cu toate acestea a ramas clar o bacnota de colectie si in 2008 s-a licitat una cu suma de 120 de mii de dolari.
  3. Un prim sistem bancar dateaza inca de pe vremea Babilonului desi pe atunci nu existau banii din zilele noastre si totul se baza pe obiecte numite sicili.
  4. Marco Polo este cel care a facut o prima bacnota si asta se intampla in sec XIII.
  5. Stiai ca in mod virtual exista cu mult mai multi bani decat in mod real? Acestia sunt sub forma de depozite, imprumuturi bancare. Si concret se pare ca 90% din bani sunt virtuali.
  6. Povestea leului romanesc este una complexa. Asta pentru ca numele se trage dupa banii olandezi ce aveau simbolul de leu pe una din fete. Heliade propusese ca banii romanesti sa se numeasca cum altfel daca nu roman. Insa aceasta idee a fost respinsa avand in vedere ca exprimarea ar fi fost una penibila. Asa ca totul s-a rezumat la leu asa cum si astazi il numim.
  7. Prima bacnota a fost emisa in China. Si asta se intampla cu aproximativ 800 de ani inainte ca in Europa sa se foloseasca primele bacnote din hartie.

Si daca la figurat unii ar spune ca banii sunt murdari la propriu chiar asta se si intampla. Si se intampla pentru ca banii au pe suprafata lor numeroase bacterii.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *