Acneea este o problema frecventa a tenului care apare de cele mai multe ori la adolescenti in perioada pubertatii. Este o afectiune care afecteaza epiderma aparuta ca si consecinta in cazul hipersecretiei glandelor sebacee, caracterizata prin puncte negre si care se poate agrava pana la leziuni profunde numaite chisturi. In adolescenta, acneea este cauzata de cresterea eliberarii de sebum de catre glandele sebacee.

Pentru prevenirea acneei trebuie sa ne pastram mereu tenul curat. Cosurile apar in momentul in care tenul devine gras si glandele sebacee sunt acoperite. Tenul gras apare de obicei din doua cauze.

Fie vorbim despre o schimbare hormonala care apare in randul tinerilor deoarece hormonii incep sa explodeze. De asemenea, acneea poate aparea in cazul fetelor adolescente in momentul in care le vine menstruatia. Schimbarile hormonale provin de foarte multe ori si din alimentatie sau pot fi ereditare. In cazul in care unul din parinti are tenul gras, este posibil sa il mostenesti si tu.

Pentru a scapa de excesul de sebum acumulat, tenul trebuie curatat in fiecare zi corespunzator. Tenul se curata fie prin folosirea demachiantului, fie prin spalarea cu apa si sapun. In cazul in care tenul nu este ingrijit, sebumul se acumuleaza si apar cosurile.

Alimentatia este foarte importanta in prevenirea acneei. Se spune ca suntem ceea ce mancam. Astfel, cafeaua, cola, tigarile, condimentele picante, grasmile, dulciurile, alcoolul face ca acneea sa apara in mod sigur.

Este important sa adoptam un stil de viata sanatos, sa consumam fructe si legume si sa facem sport. Aceste lucruri sunt foarte importante nu doar in tratarea acneei ci si in mentinerea unui organism sanatos.

In cazul in care acneea este agravata, semnele sunt mai mult decat superficiale, e timpul sa actionezi medicamentos. Zynerit sau alte unguente antibiotice sunt foarte utile in tratarea acneei superficiale. Daca semnele sunt mai vizibile, iar acneea este intr-un stadiu crescut, trebuie sa consulti un medic dermatolog.

 

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *