Sunt lucruri atat de scumpe incat fiecare decizie trebuie luata cu atentie. Despre sofran se stie ca este cel mai scump condiment din lume. Daca ai sti povestea lui cu siguranta vei avea mai multa grija cand il vei folosi. Si desi aparent nu este cel mai atragator condiment gustul este pe masura valorii.

Supranumit aurul rosu sofranul se plateste intre 200 si 10000 de lire pe 500 de grame. Intrece cu astfel de sume orice alt aliment de la caviar si pana la carnea de vita Kobe. Asta insa pe masura asteptarilor caci un firicel de sofran schimbul gustul mancarii mai mult decat ai crede.

Pentru a obtine 1 kilogram de sofran se necesita intre 130 de mii si 250 de mii de flori. Culmea, acestea nu infloresc oricum si oricand, ceea ce face ca nu numai delicatetea de a fi colectat si pastrat sa ii creasca pretul. Imaginati-va ca o singura floare produce 3 stamine ce se colecteaza. Din acestea se colecteaza acel mic praf ce reprezinta concret condimentul in sine.

Aceste flori infloresc numai o data pe an, timp de o saptamana. Parca si natura este de acord ca e frumos tine nu mai mult decat sa fie admirat. Acestea se gasesc in mare parte in India, de unde vine de fapt si cea mai mare productie, de 98%. In Europa a ajuns prin Spania astfel ca si aici vei gasi sofran de calitate. Este de la sine inteles ca fiind atat de scump si de dorit sofranul se vinde pe piata neagra ca painea calda. Insa nu se intampla sa fie cel de buna calitate.

Si pe cat de ciudat ar putea sa sune asta pe atat de adevarat, sofranul este o buna investitie caci pretul sau nu scade niciodata. Si o data ce l-ai cumparat poti sta fara grija caci rezista de pana la 2 ani.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *