Categorii
Stiri Online

Cat dormim si cum somnul iti ajuta organismul

Functionam ca un sistem bine pus la punct. Cu nevoie de pauze pentru a ne reface suprsolicitarea compar-o cu o masinarie ce este uzata pana la refuz. Somnul este vital, ca o curiozitate. Si daca nu respectam un program bine pus la punct nu este de mirare ca nu putem functiona la un maxim de capacitate.

Cum te ajuta somnul sa te refaci

Se stie ca in timpul somnului si mintea parca se limpezeste, gandim mai bine si pana si celulele sunt avantajate de odihna. Este cert faptul ca avem nevoie de somn ca de aer. Beneficiile somnului le cunoastem chiar si dupa o mica pauza de pranz:

  • Somnul de 20 de minute este suficient cat sa iti recapeti nivelul de energie.
  • Somnul de 30 de minute te ajuta sa iti limpezesti mintea si sa fii mai alert.
  • Somnul de o ora este cel care favorizeaza memoria, care te ajuta sa retii mai multe, memoria cognitiva.

Cat despre timpul perfect pentru un pui de somn specialistii spun ca nimic nu se compara cu somnul din timpul noptii. Si cand vine vorba de somnul de dupa masa cel mai adesea simtim nevoia de o pauza intre orele 1 si 4 cand un pui de somn ne ajuta sa recapatam un nivel optim de energie.

Insa in orice caz nu trebuie sa ignoram ce inseamna orele de somn. In primul rand pentru ca te relaxeaza si iti reduce stresul. Este dovedit faptul ca in timpul somnului nivelul de cortizol, cel responsabil cu stresul, scade. In plus studiile au aratat ca partea dreapta a creierului este mai activa in timpul somnului si cele mai bune idei si rezolvari de situatie se ivesc chiar in timpul noptii. Iti imbunatatesti memoria si abilitatea de a invata si de a absorbi informatii astfel ca somnul este fara doar si poate o nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *