Daca Pamantul ar avea dimensiunea unei mingi de basket, intreaga cantitate de apa ar putea sa incapa lejer intr-o minge de ping-pong. Adica, cat de multa apa? Ei bine, volumul total de apa ar ajunge undeva la valoarea de 1.332 miliarde de kilometri cubi- potrivit datelor unui studiu realizat de US Geological Survey. Aproape 72% din suprafata Pamantului este acoperita de apa, insa 97% din aceasta este reprezentata de apa sarata a oceanelor, care nu este benefica pentru consum.

David Gallo, oceanograf la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) din Massachusetts sustine ca „nu exista chiar atat de multa apa pe Pamant”. Oceanele creeaza un strat de apa care se intinde pe 24.000 de kilometri de-a lungul planetei, si care au o adancime medie de 3,3 km. Daca am turna intreaga cantitate de apa din lume pe teritoriul Statelor Unite am obtine un lac cu adancimea de 145 kilometri. Bineinteles, se poate spune ca este o cantitate impresionanta de apa, insa Gallo spune ca aparentele sunt inselatoare.

De exemplu, Gallo spune ca daca Pamantul ar fi un mar, stratul de apa ar fi mai subtire decat coaja fructului, iar apa dulce este si mai rara decat atat. „Pentru ca umanitatea sa prospere sau chiar sa existe, suntem nevoiti sa valorificam acea cantitate extrem de mica de apa dulce, astfel incat sa fie utilizata in locul potrivit, la momentul potrivit si in cantitatile exacte.”- sustine oceanograful.

Cantitatea totala de apa dulce

70% din totalul de apa dulce este stocata in calotele glaciare iar mai putin de 1% din apa dulce din lume este accesibila pentru populatie. De asemenea, sase state, cum ar fi Brazilia, Rusia, Canada, Indonezia, China si Columbia detin 50% din rezerva totala de apa dulce din lume. Mai mult de o treime din populatia lumii traieste in tari care sufera de un deficit de apa, fiind definite de o criza acuta de apa. Tarile etichetate ca fiind in curs de dezvoltare consuma cu 20% mai multa apa decat cantitatea totala disponibila pentru oamenii din Lumea a Treia. Potrivit specialistilor, exista mari cantitati de apa dulce stocate in pamant, mai mult decat in forma lichida, iar cel mai mare rezervor de apa dulce se afla chiar sub desertul Sahara.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *