Un nou studiu sustine ca mai putin cascat decat familia sau prietenii din jurul tau ar putea fi un semn pentru tendinte psihopatice. Oricum, inca nu este nimic atat de clar, iar daca nu casti la fel de des ca cei din jurul tau probabil ca nu ar trebui sa iti faci griji. Inca.

Oamenii sunt mai predispusi sa caste atunci cand ii vad pe cei din jurul lor ca fac acelasi lucru. Denumita si contagiunea de cascat, aceasta idee este construita pe faptul ca, cascatul este un fenomen social, in cea mai mare parte a sa influentat de empatie si de abilitatea noastra de a percepe emotiile altora.

Folosindu-se de aceasta idee, oamenii de stiinta de la Baylor University din Texas au ajuns la concluzia ca cei care dau dovada de mai putina empatie sunt mai putin probabil sa fie „infectati” de cascat. Psihopatia este o tulburare de personalitate caracterizata prin comportament antisocial si empatie diminuata, dar si remuscari. Daca teoria oamenilor de stiinta se dovedeste a fi adevarata, cei care au avut rezultate mai mari la testele de personalitate psihopatica ar putea fi, de asemenea, mai putin probabil sa reactioneze la cascatul contagios.

Cascatul vazut de psihologi

Pentru a testa aceasta teorie, echipa de cercetatori au analizat 135 de persoane de sex feminin dar si masculin, pentru a le masura nivelul de psihopatie. Testul a cuprins intrebari pentru a ajuta la determinarea personalitatii participantilor cu privire la anumite trasaturi, cum ar fi pozitia dominanta dar si impulsivitatea si egoismul. Ulterior, echipa a supus participantii in fata unei sedinte de cascat, pentru a observa reactiile acestora.

Rezultatele au aratat ca, desi femeile au mai multe sanse decat barbatii in fata cascatului, diferenta de gen nu a reprezentat un lucru semnificativ. Mai degraba, scorul praticipantilor a prezis frecventa cascatului contagios. Cu toate ca echipa de oameni de stiinta admite ca masuratorile studiului nu pot fi exacte, „totusi sprijina ideea de dezvoltare ca psihopatia, empatia si cascatul au o legatura foarte stransa.”

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *