Cine nu ar savura o cafea la prima ora a diminetii? Cine nu isi face un ritual in acest sens? Este poate una din placerile vinovate care in egala masura te ajuta sa scapi de oboseala. O modalitate ieftina si rapida sa te invigorezi insa care in egala masura vine cu efecte neplacute.

Moleculele de cofeina ajung foarte repede „la destinatie”. Astfel ca in 20 de minute ajunse la nivelul creierului acesta fac ca senzatia de oboseala sa dispara, actionand in asa fel incat sa blocheze absorbtia de adenozina. Uiti de oboseala si mai cu seama simti cum energia te invadeaza. Sau nu simti insa faci o mare diferenta cu zilele in care nu poti sa iti faci trezirea altfel, cand iti lipseste cafeaua iti va lipsi si buna dispozitie.

Ce se intampla insa cand depasesti cantitatea normala de cafea? De la o ceasca pe zi pana la 3, 4 sau mai multe inseamna deja un exces, ceea ce vine cu consecinte fara doar si poate. Nu numai ca la un moment dat e ca si cand vei ajunge la o oarecare obisnuinta ca si imunitate pentru ca o cantitate mai mica nu este suficienta pentru tine insa in egala masura te vei confrunta cu tot felul de probleme.

Anxietatea se numara printre altele cu problemele ce se asociaza cand vine vorba de consumul prea mare de cafea. Desi tensiunea creste insa nu de o ingrijorare prea mare inima va pompa cu o si mai mare putere si parca simti ca o ia razna. Mai mult decat atat, pentru ca aceasta bautura actioneaza la nivelul sistemului nervos central puterea de concentrare scade, la fel ca si timpul de reactie, desi aparent pari mai vigilent si mai apt de munca. Studiile arata ca aceeasi situatie de consum exagerat de cafea ar putea sa duca si la halucinatii.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *