Desi a avut cel mai slab inceput de an, pentru moneda nationala luna ianuarie s-a incheiat cu o mai mica depreciere a leului in raport cu euro, fata de cum au mers alte monede. Asa spune pe scurt analiza forex a unei companii de brokeraj, Equity Invest. Cu referire la indicii bursieri exista o detaliere de caz intr-un articol publicat pe eFin.

Cum s-a clasat leul in ianuarie

Leul a incheiat prima luna din an cu o scadere de 0,6%. Asta in situatia mai buna caci in perioada 1-27 ianuarie marcase o scadere drastica fata de euro, de 1,6% pe pietele financiare. Chiar daca FED (Rezerva Federala a SUA) anunta in ianuarie ca fondul pentru achizitii va fi  mai mic cu 10 miliarde USD,  leul nu s-a depreciat asa cum era de asteptat si cum de altfel au facut foarte multe din celelalte monede.

Cum explica Equity Invest aceasta situatie prin reprezentantul lor Cosmin Enache, director general adjunct in cadrul acestei companii: investitorii au inceput imediat dupa anuntul FED sa isi retraga capitalurile de pe varii piete. Leul insa a fost atipic si a redus deprecierea sa fata de euro. Intr-o nota comparativa cu alte monede  se arata ca leul a scazut cu doar 0,6%  pe pietele financiare in ianuarie fata de euro (pe cand coroana ceha a avut 0,7% scadere sau mai drastic forintul a scazut cu 5,2%).

Dar nu aceeasi situatie imbucuratoare a fost in raport cu dolarul american. USD  a ingenunchiat moneda nationala fata de care a a crescut  cu 2,5% in prima luna din an.

“Leul, aurul, bursele si Facebook –analiza” este articolul aparut pe eFin ce continua analiza cu situatia aurului. Aceeasi parere venita din partea Equity Invest arata ca metalul pretios a cunoscut o crestere de pret in ianuarie datorata scaderilor de pe piata de capital. Vazut ca un activ de refugiu aurul a scazut insa ulterior din cauza variilor factori- de mentionat ca intarirea dolarului american a contribuit in acest sens, alaturi de decizia FED.

Nu in ultimul rand Equity Invest noteaza in analiza sa ca Facebook a inceput anul cu o crestere de 14%  o data cu implinirea celor 10 ani de existenta.

De Parker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *